Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Julen 3.0

26 Dec , 2015, 11.51 Markus

 

Har julen blivit lite mindre kommerciell? Enligt min subjektiva uppfattning verkar så vara fallet. Visst är den en gnutta överkommerciell ännu, men den värsta hysterin verkar vara över. Naturligtvis lägger landets ekonomiska läge sordin på värsta konsumtionsivern och detta hjälper till. Sedan tror jag att många blivit trötta på den stereotypa julen från amerikanska reklamer. Man satsar på kvalitet i maten och hittar eventuellt gåvor som man köper i andra hand.

Året som gått har varit tungt, särskilt om man får all sin information från klickjournalism och reklammedia. I det stora hela har världen återigen gått i rätt riktning, men då det inte säljer reklamutrymme så blir det i marginalen. (Jo, i vissa delar går det sämre men i det stora hela är riktningen rätt).

I Finland har vi på gång en strukturell förändring i massiv skala. Mycket av detta skulle redan ha gjorts efter recessionen på 90-talet, men det råkade komma ett företag som sålde en hel massa mobiltelefoner och landet fick direkta och indirekta skatteintäkter som gjorde att vi klarade oss i 15-20 framåt på det. Nu är den festen över och normal vardag skall fortsätta. Det är en vardag många inte tycker om och det märks. Många mår dåligt och är oroliga för sin vardag.

Därför var det ganska skönt att julen kom och julfrid utlystes. Alla får dra andan och tänka igenom hur det står till. Man hinner, förhoppningvis, vara med sina nära och kära och få lite perspektiv. Julstöket- och stressen har den fördelen att man inte hinner tänka på arbetsmarknadsproblematik eller upplevda orättvisor i sote-förändringen. När sedan julstressen släpper efter avklarade släktmiddagar har man antagligen en inre frid som varar ett par dagar. Någon kanske tom. längre, om man tagit ledigt nästa vecka. Detta är grogrund för balanserade och vettiga tankar, som är en förutsättning för att landet skall rida ut stormen under nästa år.

Av traditionen kommer vi efter julen att se ett uppsving i medlemsantal för motionssalar och bantningsprogram. Undrar om även kyrkan har det? Om inte, så vore här en ypperlig chans. Under julen har man hunnit tänka djupa tankar och insett att någon förändring borde ske (på ett personligt plan). Kanske många vore intresserade av att höra genomtänkta och balanserade tankar om försoning och gemenskap? Eventuellt tom. om förlåtelse eller hopp om en bättre framtid?

För att använda en hockeyterm: nu är det momentum.  Julkyrkor och de vackraste julsångerna har varit en bra dörröppnare, nu är djupa tankar aktuella fram tills vardagen börjar. Sedan är det klickjournalism och arbetsmarknadsproblematik som gäller igen.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *