Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Barnaga

21 Nov , 2015, 09.22 Markus

 

Det händer att jag funderar på barnaga. Speciellt under morgnar när vi redan borde vara på dagis men inte är det, för det är fel skjorta och då kan man ligga raklång på golvet och skrika hysteriskt.

Nu är jag fullt medveten om att ett kok stryk eller ens en luggis inte skulle hjälpa, utan snarare göra läget värre. Däremot har jag funderat på att ha en hink med iskallt vatten nära till hands. Kanske en överraskande kalldusch kunde lugna läget till den graden att en vettig diskussion om klädval kunde föras.

Fysiskt våld mot barn är alltid en dålig ide. Speciellt dåligt tror jag att det är som en del av fostran. Barnen lär sig att våld är en accepterad del av livet och för eventuellt det vidare, när de själv blir äldre. Dessutom tror jag att tröskeln att använda våld övrigt blir lägre, om det varit en naturlig det av ens uppväxt.

Barn som lär sig att lyda blint utan motivering varför, eventuellt under hot om våld, kommer att vara mera benägna att föra värderingar och principer vidare utan att ifrågasätta dem, eftersom de inte uppmuntrats att ifrågasätta utan endast lärts att lyda. Kombinera detta med en lägre tröskel till våld och situationen blir svår.

Värderingar, principer och orsaker till varför något skall göras bör ifrågasättas regelbundet. Barnet måste ifrågasätta varför något skall göras. Om en förälder inte kan motivera varför något skall göras, så är det värt att fundera om det skall göras överhuvudtaget. Barnen skall inte bestämma men kunna ifrågasätta. På det sättet utvecklas barnet, föräldern och samhället för den delen.

Att komma ihåg detta när man redan borde vara på ett möte och barnet ligger naket och skriker i tamburen kan kännas svårt. Speciellt då det tycks vara helt omöjligt att nå barnet med normal kommunikation och man ser i ögonvrån att ett syskon också börjar klä av sig, då exemplets makt är stark.

Då skall man försöka komma ihåg att kritiskt tänkande och förmågan att lösa konflikter utan våld är två av de viktigaste egenskaper man kan föra vidare till sina barn. Något som just nu känns viktigare än någonsin.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *