Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Under hundra euro i veckan

3 okt , 2015, 17.24 Markus

 

Det pågår en livlig diskussion om vem som får hur många euro i veckan av våra offentliga medel. Beroende på vem man frågar är summorna olika, men alla anser att någon annan får för mycket och man själv får för lite.

En vanligt uppfattning tycks vara att flyktingarna får avsevärda summor medan infödda stödtagare får ty sig till brödköer. Brödköer eller inte så är det inte riktigt hela sanningen. Om jag inte missförstått kapitalt så får en asylsökande som inte ännu beviljats uppehållstillstånd drygt 90€ i månaden om förläggningen står för några mål mat per dag och ca. 300€ om de måste fixa maten själv. Om de skall fixa maten själv är det alltså 75€ per vecka till mat.

Frågan är om 75€ per vecka räcker till? Av en händelse har vi i vår familj aktivt försökt att klara veckans matuppköp för så några euro som det går. Vi har tidigare brukat vara ganska oplanerade när vi går till butiken och slösat mera än vad som behövs. En kompisfamilj på fyra personer hade klarat veckans matuppköp på 80€, så vi tänkte att 100€ per vecka är en bra början för vår familj. Det verkar vara realistiskt att klara sig på den summan, speciellt då vi alla äter lunch under vardagarna utanför hemmet. Vi räknar inte in blöjor etc. i 100€, utan det är mat och dryck. Intressant nog kunde man antagligen pressa ner summan ganska mycket, om man hade mera tid att laga maten. Vi lagar de flesta måltider själv, men om man skall köra verklig lågbudget måste man ha tid att göra långkok, vilket vi inte alltid har. När vi alla kommer hem efter kl 17 skall maten ganska snabbt bli färdig. Jo, man borde säkert ha lagat hela veckans mat färdigt under veckoslutet och frysa in den, men riktigt så planerade är vi inte.

För mej har det varit en ny upplevelse att man kan få riktigt god och hälsosam mat för under 100€/vecka för 4 personer, bara man lite ids tänka på vad man köper. Det betyder att dyra och onödiga inköp som t.ex alkohol faller bort, men det är dubbel nytta. Visst låter det som ett verkligt tråkmånseri, men i ärlighetens namn är det ganska onödigt att pimpla ett par öl på en tisdag kväll.

 

Kanske man borde börja fiska, jaga och springa i svamp-och bärskogen? Låter som en bra idé men jag tror att den kommer att förbli som just det – en god idé. Däremot kan jag rekommendera planerad frugalitet, man blir förvånad över hur mycket man egentligen kan spara genom att planera sina inköp. Genom att fästa alla kvitton på kylskåpsdörren minns man vad man köpt och hur mycket man använt.

Kvitto

Läs också

En kommentar

  1. Kari Mäntyniemi skriver:

    Det är 319 euro i månaden för ensamstående peron om inte maten ingår. För en familj med tre barn är det 1 140 euro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *