Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Tokiga nyheter

2 maj , 2015, 15.34 Markus

 

Man kan i nyherterna tidvis läsa om sådant man helt enkelt inte förstår. Den senaste är historien om den 10-åriga flickan i Paraguay som vägras abort. Hon blev våldtagen av sin styvfar men vägras abort pga. religiösa orsaker. Nu känner jag inte till hela historien och har endast läst det som står på internationella nyhetssidor, men visst är det sjukt. Det kan omöjligen finnas någon orsak till att hon vägras abort, om de inte är rent medicinska. Enligt internationell media hade läkaren konstarerat att flickans fortsatta graviditet försätter henne i livsfara, vilken skulle kunna möjliggöra att hon exceptionellt kunde få en abort, men att hon flyttats ”av myndigheter” till ett annat sjukhus där läkare gjort en annan bedömning och att tills vidare finns ingen orsak att fundera på abort.

Paraguay är ett katolskt land, så vi får hoppas att den relativt klarsynta påven kommer till undsättning. Han verkar vara förankrad i vår moderna verklighet på ett sätt som mången annan inte är.

Som vanligt är det antaligen medelålders (eller äldre) män som tagit beslutet om abort inte kan beviljas åt flickan. Hur i fridens namn kan en samling medelålders män ha något med våldtagen liten flickas hälsa att göra? Deras enda intresse borde vara att tänka på hur sådant kunde undvikas i framtiden.  Kanske herrarna ännu får ledning från ovan och ändrar på sitt beslut.  Vi får verkligen hoppas det, eftersom normal rim eller reson inte verkar fungera för dem.

Om nu något positivt kan anses komma ut ur denna tragedi, är det att ämnet diskuteras på en internationell nivå. För 20 år sedan skulle antagligen ingen ha hört om detta i Finland, men moderna medier möjliggör att sådant kommer fram. Det får vi vara tacksamma för. Vi får förbättra världen en orättvisa åt gången.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *