Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

WWED

20 Dec , 2014, 11.53 Markus

 

De flesta av oss har något hemligt intresse de ogärna talar högt om. Vuxna män som tycker om My Little Pony eller One Direction, eller kanske äldre damer som tycker om att se på den extrema våldsporten MMA.

För min del handlar det om Ernst Kirschsteiger. Han är Sveriges motsvarighet till Strömsö. Nu kan ju någon tycka att man inte kan jämföra en person med ett helt programkoncept, men i fallet Ernst kan man. Han gör i princip ensam allt som Strömsös armé av förståsigpåare (obs! uttrycket inte mitt påhitt) kollektivt fixar. Han lagar mat, bakar, snickrar, dekorerar, inreder, syr, fixar med blommor och mycket annat.  Visst finns det ett produktionsteam som hjälper till, men han är en mångsysslare av rang.

Det finaste med Ernst är hans sätt att berätta. Han beskriver allt på ett mjukt och behagligt sätt och använder språket till sin fördel. Man blir bara glad när man lyssnar på honom. Det går tyvärr inte att härma, så ni får kolla själv på webben. Hög mysfaktor.

Hans program representerar inte den verklighet de flesta lever i, men det är knappas poängen heller. Man kan däremot få många bra tips till matlagning eller annat hemmafixande. Vi äter regelbundet olika versioner av recept vi sett i hans program.

Internet är en guldgruva när man skall minska julstress. Man kan t.ex beställa hem presenter, julmat och julgranar, och således Julskinkaminska behovet att stångas i bilköer och köpcentra. Vi har i år t.ex beställt en (ekologisk) julskinka som levererades hem till dörren och jag tänkte tillreda den enligt ett recept jag hittat på nätet. Dock inte enligt Ernsts recept, utan enligt ett recept av en brittisk TV-kock med för stor tunga. Däremot tror jag att vi försöker oss på Ernsts version av inlagd fisk, det så enkelt ut på TV.

Skäms inte över att kopiera från TV-program, internet och tidningar. Ni sparar tid och hela familjens nerver. Allt man lagar behöver inte vara perfekt, för det är inte lagaren själv heller, viktigast är att man inte går mentalt i väggen bara för att det är jul.

Om man har barn i familjen, kan man tänka på att barnen hellre har en lite mindre perfekt ordnad jul och lite mindre stressfria föräldrar än en perfekt ordnad jul med genomstressade föräldrar.

Känn er inte tvungna att göra kålrotslådan enligt gammelmormors traditionsrecept. Kom ihåg att på gammelmormors tid kunde man inte köpa lådan som halvfabrikat och få den hembeställd, utan allt måste tillredas sjäv. Tror ni att hon insisterat med att göra all mat själv från början till slut, vid sidan om sysslorna på gården och barnskötseln, om hon haft ett alternativ?

Ha en fortsatt stressfri väntan på jul och må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *