Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Församlingsval

Påverka kyrkomötet

27 okt , 2014, 00.06 Malena Björkgren

 

Imorgon börjar förhandsröstningen i församlingsvalet. Det framhålls ofta att man genom att rösta i församlingsval kan vara med och påverka livet i den egna församlingen och samfälligheten. Det är förstås sant och viktigt. Det som kanske lyfts fram lite mera sällan är att de människor som röstas in till de lokala kyrkliga organen är de som också väljer lekmannamedlemmarna till kyrkomötet, som är Evangelisk-lutherska kyrkans i Finland högsta beslutande organ. Dessutom väljer dessa lokala förtroendevalda medlemmar till stiftsfullmäktige som har rätt att göra framställningar till kyrkomötet. Det är kyrkomötet som fattar beslut om kyrkolagar, kyrkans lära, förvaltning och ekonomi. Det kan handla om allt från att godkänna en ny psalmbok till frågor om välsignelse av samkönade par. Om man vill påverka också i sådana frågor är det viktigt att rösta nu: antingen förhandsrösta inkommande vecka 27-31.10 eller på själva valdagen 9.11. Missa inte möjligheten!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *