Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Iiik, bröstvårta!

25 jul , 2014, 10.00 Paula

 

149e296ebc6a48faf821f6af27f31c49Ingen har nog missat att vi är mitt i en av de härliga, heta sommarveckorna. Det är så hett att man kan vistas ute utan att behöva duscha efteråt sådär mellan midnatt och soluppgång. Inomhus är det inte nödvändigtvis något svalare. I skrivande stund, klockan nio på kvällen har jag härliga 29 grader här hemma hos mig.

Värmen gör en sak som jag ibland tänker på väldigt aktuell: JAG HATAR ATT ANVÄNDA BH!! Nå, det funkar väl någorlunda när det inte är svettvarmt ute, men nu när man helst skulle gå runt naken så är bh:n det sista plagget jag vill ta på mig.

Jag förstår att bh:n kan ha en funktion för kvinnor med större bröst, då plagget hjälper till att fördela tyngden bättre och avlastar ryggen. Men för mig med storlek A finns det bara ett orsak att bära gisslet i fråga, och det är den sociala pressen. Brösthållare, hah. Mina bröst håller sig själva helt bra, tack.

Det finns inget bekvämt i att spänna band runt bröstkorgen och över axlarna. Visst kan man hitta ett bh som känns ok på, men jag tycker att det ALLTID är skönare utan. Nej, den enda orsaken för mig att plåga mig med detta är att jag har blivit itutad att det är HEMSKT om en kvinna inte har bh på sig.

Nu när jag tänker efter, så är det nog främst media som har lärt mig att skyla mina bröst, även under andra kläder. Och jag är så trött på alla skandalnyheter som kan berätta vilken känd kvinna nu har setts ute utan bh. SUCK!!!

Dessutom handlar det inte ens om hela brösten, utan bara om bröstvårtan. Jo visst, alla människor har bröstvårtor, även män. Men det är bara kvinnors bröstvårtor som man absolut inte får ana finnas under tröjan. Varför? Tja, jag har inget bra svar på det. Patriarkal dubbelmoral? Eller har det nåt med sex att göra? Fast sex kan det ju inte heller handla om, för räknas inte båda könens bröstvårtor som någon slags erogena områden? Och borde man inte isåfall skyla alla kroppsdelar som ens älskade kan kittla lite sådär skönt? Halsen? Öronen? Handleden? Inte vet jag vad folk gillar? Burka, anyone?

Eller har jag fel, är det fortfarande kontroversiellt och fel att skippa bh:n? Jag vet inte. Nå, jag fortsätter att ha bh på jobbet och när jag behöver tänka på mitt yttre, men aldrig att jag går med på detta när jag träffar vänner eller går ut med hunden. Inte med stekande sol och 28 grader i skuggan. Det finns så mycket jag skulle kunna säga om ämnet, men lämnar det nu. Ni fattar nog poängen.

Är ni med? Är jag konstig? Verkar jag lite lössläppt ? Vad är egentligen grejen med brösten?

HJÄLP!!!

 

Läs också

12 kommentarer

 1. Caress skriver:

  Gå du bara utan bh. Ingen man kommer att klaga. Det är kvinnornas sociala avunsjuka som påbjuder bh.

  • Paula skriver:

   Tack för din kommentar. Jag förstår dock inte riktigt vad du vill säga. Jag förespråkar klarspråk, är inte så bra på att läsa mellan raderna. Men som jag tolkar dig så menar du att män bryr sig inte om ifall kvinnor har bh eller inte? Att det är kvinnor som har skapat denna dresscode? Vad du menar med kvinnornas sociala avundsjuka så kan jag inte riktigt tyda. Menar du att andra kvinnor är avundsjuka på dem som inte använder bh, pga att de skulle själva också vilja skippa det men vågar inte? Eller? Förklara gärna.

 2. Heidi skriver:

  Tack för inlägget. Mycket aktuellt ämne nu under denna värmebölja som inte tycks nå något slut. Absolut av samma åsikt. Jag har inte heller använt bh de senaste dagarna, även fast jag har storleken D 🙂
  Tycker det är så mycket skönare (=svalare) utan.
  Uppmanar även andra att prova. Det är ingalunda frågan om provokation utan om mod att våga göra det som känns bättre.

  • Paula skriver:

   Vad bra att jag är inte ensam, kanske vi kan sprida den goda nyheten vidare! 🙂 Vill gärna skippa se de där artiklarna där man skambelägger kvinnor som inte klär sig på ”rätt sätt”.

 3. Ines skriver:

  Jag har heller aldrig gillat bh. Jag är redan 50+ o har nästan aldrig använt, ändå börjar dom nog i den här åldern vara ganska slappa o hängiga, men det skiter jag i!!! För som du säger så är det en verklig plåga att ha dom på, att ens få dom på i denna hetta!
  Men negativa kommentarer får man nog av andra kvinnor, kanske det faktisk är så att dom avundas när dom inte själv vågar vara utan!
  Men jag tänker inte ändra stil! Det var roligt att höra att det finns andra som inte gillar bh!!!

  • Paula skriver:

   Låter härligt att du inte ändrar på dig pga andras åsikter om din klädsel. Men tråkigt att du har fått negativa kommentarer. Vad är det som de egentligen klagar på? Säger de att det ser fult ut? Vad brukar du svara då?

   • Ines skriver:

    Främst just att dom ser slappa o hängiga ut. Jag har dessutom ganska olika stora bröst, så därför menar dom att jag måste använda bh, så att dom ser spänstigare ut o mera lika stora, annars ser det så fult ut. Också bara det att det syns att jag är utan bh, får en del att reagera negativt, just det här att man som kvinna alltid måste använda bh….
    Men som jag skrev jag klär mej o gör som jag vill!!

    Tack annars för bra artiklar, fortsätt i samma stil!!

    • Paula skriver:

     Usch, att kommentera andras utseende på det där sättet! Vilka kroppsdelar det än gäller.

     Tack för uppmuntran, Ines!

 4. julius skriver:

  Hoppas ok man blandar sig i diskussion. Jag var ung i Sverige på 80-t. Då var det modernt med naturliga bröst, inklusive häng, gung och bröstvårtor. För de flesta kvinnor enkast och skönast utan bh. För dem som ändå ville ha bh, så var de mjuka och tunna och inget skydd för bröstvårtor. Då närmast pinsamt om bh syntes. Flickvännen då bland de få med mindre bröst (75b)som ibland hade bh för att vara fin till vissa kläder. Spännande kunde jag tycka då för det var ovanligt och kanske jag bidrog till patrialkala förtrycket genom att uppmuntra bh till vardags. Jag vet hennes väninnor såg och kommenterade, som nu fast tvärtom! Så jag tror kvinnor mest observanta och kritiska mot normen, då utan, nu med bh. Några år senare i början på 90-t hade bh blivit obligatoriskt och det tar jag inte på mig skulden för!
  Självklart ska du gå utan bh om det är skönt, de flesta kvinnor tycker nog så!? På jobbet linne och flera lager. Brösten håller sig fastare om de tränas vara utan bh och säkert därför obekvämt för dem som alltid haft bh.

  • Paula skriver:

   Roligt att höra! Jo och så är det ju, det ändras hela tiden vad som anses vara passande, och det kan även finnas olika åsikter t.ex. mellan olika åldersgrupper. Alldeles säkert var det så på 80-talet också. Jag hoppas att det ska nån gång snart komma en tid då var och en får fritt välja sitt sätt att leva och klä sig, och att vi kan helt och hållet acceptera alla stilar.

 5. Carita Fogde skriver:

  Härligt att du tog upp detta. BH är ett obekvämt plagg och du har rätt att det är mycket skönare utan. Strunta i om bröstvårtorna syns .Så mycket bh- fritt som möjligt tycker jag.

  • Paula skriver:

   Tack för din kommentar, och roligt att höra att jag inte är ensam i att inte vilja ha obekväma kläder bara för andras skull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *