Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

De där med barnvagnarna

4 jul , 2014, 13.40 Paula

 

kylskåpsdörrenJag gick till busshållplatsen på midsommaraftonen för att komma till mina vänner. Det satt redan en äldre kvinna på hållplatsens bänk och väntade, antagligen på samma buss som jag. Jag tycker oftast om att prata med människor jag möter ute i trafiken, och tyckte därför att det var trevligt att kvinnan började prata med mig, först om min hund. Vi pratade en liten stund, först om hunden, sedan om midsommaren. Kvinnan tyckte att det var skönt att folk åkte ut från stan, att det var lite tystare ett tag. Plötsligt fortsätter hon med att meddela att alla invandrare skulle också få åka iväg, tillbaka till sina hemländer.

Jag blev lite ställd när en trevlig pratstund snabbt förvandlades till att en 70-årig kvinna vräkte ur sig sitt hat, förakt och bitterhet mot alla som kommit till Finland från andra länder. Allra sämst verkade hon tycka om somalierna, som enligt henne ockuperar bussarna med barnvagnar och barn, och betalar inte ens för sig.

Det kändes väldigt otrevligt. Jag försökte invända några gånger men till slut backade jag bara ett par steg och visade att jag inte ville höra på henne. Kvinnan fortsatte trots det mala på ända tills bussen kom. Då såg jag till att sätta mig så långt ifrån henne som möjligt.

Det värsta i historien var inte en gammal kvinnas bitterhet, utan att hon representerar så många andra människor i vårt samhälle, alla har bara inte lika högt röst. Vilka irriterar du dig på? Bilister, folk med barnvagnar, cyklister, hundägare, tonåringar som spelar för högt musik, skrikande småbarn i metron, gamla människor som tar plats, vuxna, grannar, folk som skriver dumma insändare, bloggare, troende, ateister, politiker? Vilka av de grupperna hör du själv till och på så sätt irriterar andra?

Jag fick en kommentar till min förra inlägg med frågan om vi bloggare inte har Bibeln som rättesnöre. Jag kan inte påstå mig ha det, men finner ändå bra råd där. T.ex. det här: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Eller: Du skall älska din nästa som dig själv.”

 

Läs även: http://hbl.fi/nyheter/2014-07-03/626526/aka-kollektivt-med-barn-kan-vara-en-mardrom

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *