Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Märket

5 jul , 2014, 18.00 Markus

 

I samband med Tahdon 2013-kampanjen har en intressant, om än lite konstig detalj lyfts fram. När t.ex Sverige har en lite liberalare syn på samkönade par, är situationen något komisk när Gud i Sverige kan välsigna samkönade par men inte in Finland.  Det komiska uppstår när det då finns en geografisk gräns där man på ena sidan kan välsigna men inte på andra sidan.620px-Märket_Island_map.svg

Därför har jag ett förslag som vi i Finland kunde tillämpa tills det blir klarhet i ärendet. Lås oss bygga en kyrka på ön Märket (halva ön hör till Finland, halva till Sverige) eller uppe i Lapland någonstans där Torne älv inte markerera gränsen. Kyrkan byggs så att altaret och koret (bänken där man får nattvard/välsignelse) är på svenska sidan och resten av kyrkan på finska sidan.  Då kunde man smidigt ha förrättningar som inte rubbar någons cirklar, då den är i enlighet med gällande föreskrifter i båda länder.

Kyrkligt anställda har redan tänkt på minst ett dussin adminstrativa och juridiska hinder för detta, men det är därför det finns experter på admininstration och juridik som kan få i uppgift att lösa dem.

Min seriösa poäng är denna: för varje konstgjort hinder finns en minst lika konstgjord lösning. Kanske vi kunde skippa dem helt och hållet?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *