Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,Smaklig sommar

Smaklig glutenfri sommar

22 jun , 2014, 22.29 Malena Björkgren

 

När jag fick diagnosen celiaki konstaterad år 1996 var hyllraden med glutenfria produkter mycket kort. Frysdisken erbjöd på sin höjd fem olika brödsorter. Recepten var sisådär och resultatet blev ofta ännu mera anspråkslöst. Människors och mina egna första associationer var riskakor – och det levde jag också ofta på när det kom till ”bröd”. Kanske var det här orsaken till att jag under en kvinnosamling i församlingen fick frågan ”kan vi inte be för att din glutenintolerant skulle försvinna?” Det var tydligt att personen tyckte att det var rejält synd om mig och ville att jag skulle slippa detta ”lidande”, men jag hade haft celiaki i ett par år redan. Jag hade blivit van. Jag tyckte inte att det var ett stort problem längre. Det kändes fel att be om att bli botad från något jag uppriktigt inte hade något behov av att bli botad ifrån. Det kändes nästan som ett utnyttjande av bönen. Jag var helt enkelt inte motiverad att bli ”helad”, jag trodde inte på att jag skulle bli det. Jag kände mig hel. Celiakin satte inte stora hinder för mig. Jag hade alltså på ett sätt redan fått bönesvar. Ändå hade jag inte mod att säga ”nej, jag vill inte att ni ber för den här saken”. Jag vågade inte opponera mig mot det ”fina erbjudandet”! Som om jag i sådana fall inte bara hade sårat den välmenande kvinnan utan också visat en arrogans mot bön i sig.

Till en lam man som Jesus botade ställde han först frågan: Vill du bli frisk? (Joh 5:6) Det är att vara lyhörd inför den som har en sjukdom, vad den personen känner och vill. En viktig fråga.

Ser man till butikshyllorna har det idag blivit ännu lättare att leva med celiaki eller glutenintolerans. Det finns många bakverk, de kan dessutom smaka riktigt gott. Vissa väljer glutenfritt utan att ha celiaki. Det finns flera intressanta mjölsorter och recepten är bättre.

Jag vill dela med mig av ett pajrecept som jag ofta lagar. Själva fyllningen brukar jag variera beroende på vad jag råkar ha hemma, men här kommer pajen i en version med broccoli och blåmögelost. (Man kan byta ut mjölet till vetemjöl ifall man inte behöver använda glutenfritt, mängden kan vara densamma).

Ps. Det här inlägget avslutar också vår serie ”smaklig sommar” – hoppas något eller några av våra recept och tankar kring mat har inspirerat eller irriterat!?

 

474864_87044804 (2)Glutenfri broccolipaj

Pajskal

50 g smör

2 kokta skalade kalla potatisar

2 dl glutenfritt mjöl (jag brukar blanda t.ex. bovetemjöl och potatisfiber)

Fyllning

1 broccoli

½ purjolök

50 g blåmögelost

Äggstanning

3 st ägg

1 tsk fransk senap

2-3 dl mjölk

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

riven ost (kan uteslutas)

Riv potatisen eller mosa med gaffel och blanda med resten av ingredienserna till pajskalet. Nyp ihop allt till en deg. Smörj en pajform och tryck ut degen. Förgrädda pajen i 10 min.

Koka broccolin (både buketter och stam kan användas). Placera ut i pajskalet. Skär purjon i bitar och fräs i lite smör eller olja. Lägg den i skalet. Smula över blåmögelosten. Blanda ihop äggstanningen. Strö över riven ost. Gratinera i 200 grader, 20-25 minuter.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *