Vardagstro och söndagstvivel

Adventskalender

Lucka 13: Container-kyrkan i Myrbacka

13 Dec , 2013, 11.08 Mathias Rosenlund

 

Det här är Konttikirkko – typ Container-kyrkan på svenska – som församlingen i Vanda nu har placerat på torget i Myrbacka.

När jag först såg kyrkan blev jag lite provocerad. Det verkar lite dyrt att köpa en sån där grej och sedan placera den på ett torg där den största delen av tiden står tyst och ensam. Varför? tänkte jag. Jag tittade på programbladet för Konttikirkko och det visade sig att under de elva dagar som containern står där var det bara några programpunkter. Lite väl dyrt att köpa in en container för att låta den stå framför ett köpcentrum, tänkte jag igen. Fanns det inte bättre saker att göra för pengarna? Satsa mer på diakonin i Vanda? Ordna ett tillfälle där man bjuder på mat och julklappar för mindre bemedlade? Jag blev, ja, irriterad och provocerad.

Jag tänkte dock att det är bäst att kolla upp saken lite grann, så igår gick jag fram till en ung kvinna som stod vid containerkyrkan och bjöd in folk att titta på de fina dekorationerna och kristet inspirerade julprydnaderna. Krubban. Bebisen. Lammen. Ni vet, allt det där. Jag frågade kvinnan hur länge kyrkan har haft den där containern, och vad de brukar använda den till. Det visade sig att kyrkan har ägt den i några års tid, och att de brukar använda den just i jultider, men inte enbart då. Kyrkan i Vanda har bl.a. också ordnat sommarkaféer för ungdomar, och containern är tydligen i bruk mer eller mindre året om.

Ajatuksena on saada kirkko ihmisten luo, eikä aina ihmisiä kirkkoon, sa kvinnan. (Tanken är att få kyrkan till människorna, och inte bara människor till kyrkan.) Det gillar jag ju! Bra tanke. Och då har kyrkan alltså inte köpt in en container bara för att låta den stå tom några veckor vid jul. Okej. Jag gav mig. Fint, kyrkan i Vanda! I like it. Tumme upp.

Ja, det är ju Lucia-dagen i dag. Och visst! Konttikirkko har ett eget led av stjärngossar som ska värma Myrbackas kalla tog med sin glada ljusa närvaro! Tyvärr har jag inte själv möjlighet att se dem sjunga, men hoppas många andra har det.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *