Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Jag sörjer över Marcus Birro

4 sep , 2013, 23.19 Daniel Jakobsson

 


Någonstans möttes vi på vägen, jag och Marcus Birro

Jag var på väg bort från frikyrkan, han var på väg att kasta sig orädd och hudlöst rakt in i det. I nått skede tyckte jag det var häftigt, med en riktig kändis som vågade säga att hans tro hade hjälpt honom. Inte alls som Carola som hela tiden varit kristen och som man både älskade och hatadede som kristen representant.
Birro hade levt, han var poet, han var cool.

Men skärningspunkten när allt synkade mellan mig och Marcus var kort. Jag blev mer och mer ”liberal” han blev mer och mer ”fundamental”. De ”kristna” påhejarna blev fler och ”vanligt folk” började tycka att Birro var en lustig och ytterst världsfrånvänd figur…
Jag såg det komma som en ångvält och i april förra året twittrade jag:

I dag blir jag uppriktigt ledsen när jag läser hans Expressenkrönika om att Gud har blivit ett lapptäcke. Först för att jag inser att det verkligen har skett. Birro har blivit uppäten och sönderälskad. Han kastar ur sig dömande kommentarer och har blivit en expert på att bestämma vem som verkligen är kristen.

Sen sörjer jag det faktum att han konstaterar:

Det nya är att jag snart också betraktas som en dåre i svensk kristenhet.

Jag vill inte bli en i raden som hånar Marcus Birro. Men hans senaste texter om tro är så svartvita att jag blir arg och ledsen över hur många han exkluderar och jag känner att jag på nått sätt måste reagera när jag ser hans texter hyllas och delas i facebook.
Birro pratar i nattmössan. I rätt och fel-nattmössan…
Det är självklart att Jesus är öppen för tolkning! 2000 år av teologi är väl beviset för det… Att ha en tro är inte bara att läsa bibeln och sen så har man koll på läget…
Att säga att ”stora delar av svensk kristenhet avsäger sig sitt eget budskap” är bland det mest naiva och dömande jag hört…

Sorry Marcus, jag kan bara inte sympatisera med det du skriver. Jag är antagligen en av dem som börjar vara benägen att betrakta dig som dåre…
Men det gör jävligt ont i hjärtat ska du veta.

 

Läs också

11 kommentarer

 1. Erkki skriver:

  Kan någon, snälla, kort dra Marcus Birros cv i relevanta drag? Jag vet ingenting om honom.

 2. Jonas skriver:

  Hej!

  Kan du förklara vad som är fel i det han skriver? Jag tycker nämligen att stämmer jättebra. Svenska kyrkan är på väg åt helt fel håll, det går inte att blunda mera.

  • Daniel Jakobsson skriver:

   Jag tyckte att jag förklarade. Min upplevelse är att det är dömande och naivt. han pratar inte bara om Svenska kyrkan utan om stora delar av den svenska kristenheten. Att vara vardagsnära och i tiden behöver inte betyda att man är längre bort ifrån Jesus.

   Jag vet inte vad du syftar på när du säger att Svenska kyrkan är på väg åt helt fel håll.
   Ge exempel?

 3. Kvinna skriver:

  Stora delar av svensk kristenhet är inte längre kristen, och samma sak gäller här i landet. Ser man inte det är man blind – och naiv!

  • Daniel Jakobsson skriver:

   Enligt vems normer?
   Vad krävs för att vara kristen tycker du?

   • Zoe skriver:

    Finns många sätt, former, typer som man kan vara kristen på. Men när ett parti vill ha konfirmation men slippa ha med något om Gud eller som påminner om kyrkan kan man ju börja undra vad de pratar om….

 4. Johan Karlemo skriver:

  Jag känner med dig Daniel.
  Men själv hann jag aldrig få någon riktig crush för Birro.
  Tyvärr så håller jag med dig i det du skriver. Hur ska man tolka t.ex. detta som han skriver:

  Eller att Jesus, som vi ständigt inbillas av frisinnade liberaler, ska vara öppen för tolkning. Vår moderna tid är ett andetag. Vi kan, och bör inte, låta detta andetag, denna historiska parantes, förändra det som står i Bibeln. Vi har inte den rätten.
  Det betyder inte att jag enkelt köper allt som står i Bibeln. Men det betyder att jag tror på Gud. Jag tror inte på min tro. Det är en viss skillnad.

  Han förändrar inte Bibeln, men han köper inte allt som står där. Jag är helt övertygad om att de flesta kristna tänker likadant oavsett bibelsyn. De flesta har inga planer på att skriva en ny Bibel, men alla köper inte allt.

  Den bild han beskriver av Bibeln att den på något sätt innehåller en sanning som inte behöver tolkas låter mer som en muslim som beskriver koranen än en kristen som beskriver Bibeln. Att vara kristen är att ständigt vara i en dialog mellan kultur och teologi.

 5. Nenna skriver:

  Kan du förklara vad du menar med ”sönderälskad”? På vilket sätt blir man sönderälskad i frikyrkor?

  • Daniel Jakobsson skriver:

   Hej.

   Jag menar att man kan bli så älskad att man tappar sin självbild. ;am kan bli satt på en piedestal och tänka att det är helt rimligt att man sitter där. Det slutar oftast inte så bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *