Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Ensam hemma

21 sep , 2013, 09.00 NinaÖ

 

Vi glider in i parken med vår combivagn med plats för två barn. Jag har kaffe med mig i en praktisk termosmugg. Vi hejar på några bekanta barn och parktanter. Lilla P skuttar vant i väg till förrådet efter en cykel.

För ett år sedan var parken den samma men vi, lilla P och jag, var ovana. Ovana med varandra, med fenomenet ”leka i parken”. Ovana med ensamheten – tillsammans. För även om jag tycker så mycket om honom så måste jag erkänna att jag också saknade mina kolleger och mitt jobb från första stund. Och lilla P saknade förmodligen sina ”barnhemssyskon” och skötare från Sydafrika.

Det är en underlig och paradoxal lyx att efter flera år i yrkeslivet plötsligt stanna ”ensam” hemma tillsammans med ett barn eller en baby. Jag tror att många nyblivna hemmamammor och pappor är väldigt ensamma i sin nya föräldravardag. Eller åtminstone jag var det och märkte snabbt att jag behöver vuxet sällskap för att inte bli konstig.

Första steget ut ur vardagsensamheten var församlingens sångstunder. Klapp och klang för barnen – kaffe och någon att snacka med för de vuxna. Alla vinner! Och som tur finns det mängder av aktiviteter, grupper, stunder och träffar för barn och föräldrar. Men det tar tid att orientera sig i utbudet och hitta sammanhang som känns bra. Då är parken ett bra ställe att börja på. Där finns oftast också väldigt bra anslagstavlor med mera tips på aktiviteter. Kom ihåg kaffet!

Några bra länkar (tipsa gärna om fler!)

Svenska familjecentret i Helsingfors

Matteus församling (Östra Helsingfors)

Petrus församling (Norra Helsingfors)

Johannes församling (Södra Helsingfors)

Luckan

Lekparkerna

Folkhälsan

Mannerheims barnskyddsförbund

Ett band från Gardets musikkår höll konsert i vår närpark i somras. Också på vintern erbjuder parken program, både inom- och utomhus, nästan dagligen.

Läs också

2 kommentarer

  1. NinaÖ skriver:

    Sagostunder på Arbis http://www.arbis.hel.fi/
    Hur månne det är med biblioteken?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *