Vardagstro och söndagstvivel

Hopp

Framtidsutsikter

17 apr , 2022, 07.30 maolindholm

 

N.T. Wright, biskop emeritus i engelska kyrkan, berättar att han en gång åkte taxi i London och att chauffören, när det blev trafikstockning och bilen stod stilla, noterade biskopens klädsel och korset och började fråga honom om den aktuella situationen i kyrkan. Efter en kort stunds dialog noterade chauffören: ”Om det är så att Gud verkligen uppväckte Jesus från de döda så är ju resten egentligen bara rock and roll!”

Och så är det ju; bakom och bortom denna världsliga röra väntar ett nytt liv, en annan verklighet, så annorlunda men ändå på något sätt bekant. Är jag medveten om den, kan jag på något sätt visualisera den tanken? Och hur påverkar den insikten mitt liv här och nu? Guldglänsande gator och harpospel på molnkanter kan jag bra undvara, likaså ett oändligt lyssnande till en änglakör. Och en evig sysslolöshet, om ock fridfull, är inte heller särskilt lockande.

N.T ”Tom” Wright, som är en av världens ledande forskare i Nya Testamentet, konstaterar att troligen de flesta människor, även kristna, inte bara har en snäv men också felaktig bild av vad som väntar oss efter döden. Han talar, hänvisande till Bibelns löften, om ett slags tvåstegsraket (mitt ord). Efter dödsögonblicket förflyttas vi först till kretsen kring Kristus och vilar där i frid och fred. Sedan, på den yttersta dagen, som Gud bestämt, kommer himmel och jord att förenas – här på denna jord, inte nånstans diffust avlägset bortom rymderna. Och vi ”vilande” människor uppstår i våra förhärligade kroppar till ett fullkomligt liv, totalt fritt från allt vad krig och elände heter, till en ständigt nyskapande verklighet, till en tillvaro i stor gemenskap och glädje, till liv och lust.   

Obegripligt, javisst. Jag kan inte förstå hur min förhärligade kropp kommer att fungera, att den faktiskt kommer att vara en kropp som både jag och andra känner igen, att jag kan röra andra och själv bli berörd, att jag inte är bunden vid materia men ändå kan äta och dricka. Och att jag, högst sannolikt, med stor iver fortsätter med mina skapande aktiviteter och slutför projekt som blev på hälft här i denna trånga tillvaro, och förväntansfullt tar itu med helt nya lockande utmaningar, kanske tillsammans med många andra. 

Så här visualiserar jag min morgondag. Hur ser din evighet ut? 

Skuggig trädvila i närheten av palatset Alhambra i Granada, Spanien.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *