Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Förändring

16 jan , 2021, 15.47 Markus

 

Januari är månaden då många börjar förändra sitt liv. Tyvärr är väl januari också månaden då mångas livsförändring tar en paus tills nästa januari (:

I dessa tider av miljötänk, som kyrkan f.ö även förespråkar, är det då passande att det uppstått en liten förändring i vårt hushålls vardag. Som med så många fungerande förändringar är den delvis styrd från utsidan – i detta fall vädrets makter.

Jag glömde nämligen att skaffa vintedäck till bilen, då de gamla blivit för slitna för att köras lagligt. Då man inte längre måste byta till vinterdäck ett visst datum utan kan köra med sommardäck även t.ex i december bara väglaget tillåter, blev det liksom ogjort. Sedan kom nyårsskiftet och vinter till sydkusten.

Det är ju inte världens största sak att köpa nya vinterdäck och få dem bytta på nuvarade fälgar, men jag gjorde misstaget av att ta fram en miniräknare. Och kom fram till att byte till vinterdäck antagligen förblir synnerligen olönsamt med våra körkilometrar. Kalkylen blir bara sämre när man räknar in kostnaden för parkering, som i centrala Helsingfors är ganska hög både på gatan och i parkeringshus (bilen får stå kostnadsfritt på vår gård, så detta gäller alltså parkering på de ställen man åker till).

Nu råkar vi bo så att det finns bra offentlig trafik nära till hands. Det finns även ett antal hyrbilsoperatörer som hyr bilar på minut-och timtaxa och det finns ofta lediga bilar nära där vi bor. Och vi har vinterunderhållna cykelvägar. Och jag kan vid behov låna en paketbil från jobbet (vilket jag dock inte gjort).

Så behovet av bil har tills vidare reducerats till ett besök till ett möbelvaruhus (för att bl.a köpa den goda rabarbersaften). Den färden sköttes med en timtaxahyrbil.

Vi får hjälp av att nästan alla hobbyn är på paus och att det finns tre matbutiker på gångavstånd (och att man kan beställa större partier matvaror hem för en transportkostnad av under 10€). Och att taxipriserna, trots allt, är ganska skäliga om man jämför med att äga en bil man kör lite med.

Detta experiment skulle aldrig ha gått av stapeln ifall inte jag glömt att skaffa vinterdäck, men när den väl är i gång tycks det för tillfället vara möjligt.

Är detta något alla kan prova på? Antagligen inte, men tror att betydligt fler kunde försöka på det än vad man själv tror.

Ur ett ekologiskt perspektiv har det även en intressant fördel: när man skall bära själv hem all mat, köper man ganska noggrannt det man behöver på riktigt. Och det blir inte spontanåkt ut till de stora butikerna vid ringvägarna, då man behöver bil för att komma till dem. Dessutom finns det ett nio (jo, nio) större köpcenter längs med metrolinjen, om man har ett behov att frekventera dem. Med metro behöver man dessutom inte sitta i köer i parkeringshallar.

Kommer detta att bli ett bestående arrangemang? Antagligen inte, men antar att tröskeln att inte använda bil kommer att sjunka. Barnen har även lärt sig att 5km med cykeln inte är så långt alls, vilket de märkte när vi cyklade till grannstadsdelen för att skrinna på en konstisbana.

Prova friskt. Börja t.ex med att beställa hem mat via internet. Båda oligopolkedjorna har en tämligen fungerade näthandel och det finns även mindre och bättre fungerande näthandlar för mat. Det går betydligt snabbare att göra beställningen på nätet än att åka till butiken. Och det blir färre spontana inköp, bara man håller musfingret i styr.

Om man är riktigt modig bestämmer man att inga resor under 5km görs med bil. Det är, för övrigt, ett beslut som förvånandsvärt få tar, för över 40% av alla bilresor i Finland är 5km eller kortare (jo, kolla upp det bara på Trafikledsverkets sidor).

Må väl. Och tänkt lite miljövänligt.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *