Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Träffa andra barn

5 jul , 2020, 09.29 Markus

 

En avkomma var på ett läger förra veckan. Ett läger dit det kommer barn från många olika bakgrunder och livssituationer. Ett läger där man strävar till att minimera bakgrundens inverkan på lägrets dynamik.

Detta är något jag tycker är oerhört fint. Att barn träffar barn som kommer från andra bakgrunder och med andra intressen än de själv. Tyvärr verkar det blir allt mindre vanligt, då läger allt oftare ordnas kring ett specifikt tema (t.ex fotboll eller segling), och då är det delvis redan gallrat bort en viss mångfald. I dessa tider skall allt vara noggrant planerat och många föräldrar vill gärna veta i detalj vad och vem som finns på plats. Vilket är lite främmande för mej, då man sällan får nya upplever om man ej vågar se runt hörnet.

Barnet kom hem från lägret och berättade med stor iver om nya kompisar hen träffat. Och om hur de kompisarna kom från ställen och bakgrunder som var helt nya för barnet. Som om ett ljus gått upp att det finns en värld utanför den egna – om än vi fortfarande endast rör oss inom svenskfinland, men ändå. Detta är något som är oerthört värdefullt, då den insikten inte alltid finns ens hos vuxna människor. Bubblor blir farliga när man inte själv förstår att de är bubbolr.

Många unga bor och har sina hobbyn i samma stadsdel där de bor. Vilket ju är fint att den möjligheten finns och ur ett ekologiskt perspektiv oerhört bra, men något blir borta om man sällan lämnar sina egna kvarter.

Mina barn råkar ha hobbyn där det finns barn från andra stadsdelar (och t.om från utanför stadens gränser) och från olika sociala grupper. Detta är inte specifikt planerat eller något att skryta om, utan främst något som kommer som en bonus. Det är ett fönster till en vidare värld och grunden för tolerans av olikheter. Vi får hoppas på att dessa värderingar sitter i barnen när de blir vuxna, då många av dagens vuxna verkar ha glömt dem.

Må väl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *