Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Jordtimmen

24 mar , 2018, 11.33 Markus

 

Vi firar (säger man firar?) Earth Hour ikväll. Då skall man släcka lamporna för en timme för att påminnas om att vi slösar med energi. Energi som vi inte (ännu) producerar på ett hållbart sätt i tillräckliga mängder.

Jag är en stor vän av denna rörelse och den gör mycket gott. Därför är det ju lite ironiskt att folk släcker sina energieffektiva LED-lampor och tänder ljus för att lägga upp bilder på ett antal sociala medier.

För att sätta det i proportion: ca. 3-4 minuter av slösurfande på feijan motsvarar att du har en normal led-lampa på i en timme. Om du tittar på en video på youtube har du uppnått samma förbrukning på 45 sekunder. Denna energiförbruning gäller alltså inte batteriet i din mobil utan energin som går åt att behandla data i servern. Batteriets förbrukning är ju också relevant, för du måste ju ladda batteriet från elnätet som ett resultat av ditt surfande/tittande, så egentligen är det mera än exemplet ovan.

Antag då med exemplet ovan att du släcker din lampa, tar en kort snutt youtube/instagram el dyl video av det brinnande sterinljuset och sedan lägger upp den på some. 60 av dina kompisar ser videon.  Det är i då i princip helt onödigt att du släckte lampan….

Sociala medier drivs av väldiga serverparker som är förbrukar oerhört mycket energi. Eftersom energi är dyrt, tenderar serverparkerna byggas i länder där energi är billigt. Billig energi betyder i princip ett av två alternativ: statligt subventionerad förnyelsebar eller statligt subventionerade fossila bränslen.

I Norden kan vi producera energi relativt hållbart och vi har ett kallt klimat, vilket är bra då serverparker skall kylas ner.

Globalt sätt är läget inte lika bra. Här har vi som konsumenter en unik möjlighet att påverka. De sociala medierna lever på att vi är aktiva där och att de kan sälja personifierad reklam till oss. Om vi inte finns där, har de ingen business. Vi skall därför kräva att de olika sociala medierna upprätthåller sina servrar på ett (någorlunda) hållbart sätt. Annars avinstallerar vi deras app.

Digitala betalningar tar även en massa energi. Jag är för digitala betalningar (och kryptovalutor), men de tar en massa energi. Kräv därför att din kreditkortsfirma producerar energin på ett hållbart sätt.

Den extrema exemplet är kryptovalutor. En transaktion på bitcoin använder lika mycket energi som ett amerikanskt hem på en vecka. Inget skrivfel där. Om du köper en pizza på nätet och betalar med bitcoin, har all den energi som gått åt till att skapa bitcoinen och möjliggöra transaktionen använt lika mycket energi som ett typiskt amerikanskt hem under en vecka.

Jag är en stor anhängare av den digitala världen och allt goda den för med sej, men vi måste förstå hurdan infrastruktur den behöver. Och sedan kräva att de bolag som driver dessa tjänster producerar tjänsten på ett hållbart sätt. Google, Facebook, Apple och några andra är ganska långt komna i detta (de investerar miljarder i förnyelsebar energi), men t.ex bankerna och kreditkortbolagen har ännu en lång väg att gå. Ring din lokala bankdirektör och upphys hen om detta.

——-

Tänd gärna ljus, men köp inte pizza med kryptovalutor under Earth Hour.

 

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *