Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Följetong

3 mar , 2018, 13.43 Markus

 

Vi kunde igår läsa i olika medier om att Helsingfors kyrkliga samfällighet fått klart specialrevisionen av kreditkortsanvändning bland ledande tjänstemän. Kreditkortsanvädning för ca. 50 personer granskades och det uppdagades oklarheter med kvitton för 7685€. Enligt rapporten var det ett halft dussin tjänstemän som hade oklarheter med kvitton, men att det i de flesta fall endast handlat om slarvig bokföring och inte osakliga inköp.

Om det fattas ett kvitto får man oftast en kopia via kredikortsbolaget, eller i varje fall ett verifikat på var och hur något köpts. Det är naturligtvis beklagligt att man varit slarvig med bokföringen, men det har alltså gällt 6/650 kortinnehavare och inköp till ett värde av ca 8000€ av sammanlagt ca 900 000€ (som köpts med samfällighetens kort totalt under perioden som granskats). Mindre än 1% av användarna och mindre än 1% av sammanlagda inköp där det varit något oklart med kvitton eller själva köpet. Det är, de facto, en ganska hög prosent som faktiskt gått helt rätt till. Samfälligheten verkar har ett rätt fungerade system, då mindre än 1% gått fel.

I media har det handlad mycket om biskop Degerös kredikortsanvänding. I två fall hade han bott för dyrt, vilket han betalat (betalar?) tillbaka. Summan lär skall vara 997€. Sedan hade han (eller någon annan) råddat med hans dagtraktamenten, vilka även lär ska betalas tillbaka (eller dras av från kommande löner).

Om man nu tittar på samfällighetens penninganvändning i det hela så är dessa summor väldigt små och knappast de största problemen med hur pengar används i samfälligheten.

Specialrevisionen var säkert inte gratis. Gissar att beloppet är femsiffrigt (före kommat), då revisorerna harvat igenom en ganska anseenlig mängd kvitton och gjort intervjuer och sedan sammanfattat en rapport.

Nu påstår jag inte att reviosionen var onödig, men känns på något sätt lite konstigt att hela denna mediauppståndelse har handlat om 997€ samt ett antal obokförda kvitton (vars inköp dock varit befogade, enligt revisionen).

Kanske vi nu kunde komma vidare i vardagen och koncentrera oss på utmaningar i stor skala. I dagens Hesari skrev Hiilamo&Hiilamo ganska bra om just detta.  Ett läsvärt inlägg.

Läs också

En kommentar

  1. ebym skriver:

    När vi köpte vår älskade katt och åkte ifrån familjen hon kom ifrån så var det med en känsla av att vi räddat henne! Så vidrigt hem så jag kunde knappt andas,. Stökigt, äckligt, hur många katter och ungar som helst och farsan satt i köket och rökte!! Det stank rök om vår lilla kattunge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *