Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,att välja,attityd,Ekofasta

Nej tack, det ryms här i samma väska

3 jul , 2017, 08.45 simon

 

30 000…60 000…90 000…120 000…150 000…

Varje sekund används omkring 30 000 nya plastpåsar någonstans i världen. Samtidigt köper mänskligheten uppskattningsvis 15 000 nya plastflaskor varje sekund, vilket blir närmare 1 miljon per minut. Tyvärr är det endast en bråkdel av dessa som återvinns. Plastkonsumtionen är ett lika stort hot som klimatförändringen.

Idag, måndagen den 3 juli, firar vi Internationella plastpåsefria dagen (International Plastic Bag Free Day). Tanken är att göra människor mera medvetna om plastpåsarnas påverkan på miljön, att förespråka miljövänliga alternativ samt att sprida ordet om att ett plastpåsefritt samhälle är möjligt. Butikskedjor kan åtminstone ta betalt för plastpåsarna ifall inte samhällena förbjuder dem helt.

Konsumenterna kan neka att ta emot kassar i butiken, speciellt de där tunna värdelösa fruktpåsarna som alla frysprodukter alltid anses behöva packas in i. Över 90% av plastpåsarna i Europa är av den här typens tunna plastpåsar som genast går sönder. I medeltal används en plastpåse 25 minuter innan den slängs bort, söndrig eller hel.

1 200 000…1 230 000…1 260 000…
Ifjol somras var jag på en resa till USA. På hotellet vi bodde på hade de vid frukost endast engångskärl och -bestick, samt styroxmuggar. Vilket slöseri! Mängden take away-koppar man såg i rusningstrafiken på huvudstaden Washingtons gator var också skrämmande. Och något sådant som pantflaskor har man ännu inte heller hört om i Nya världen.

Endel marinforskare förutspår att det snart finns mera plast än fisk i världshaven. Redan nu har 90% av sjöfåglarna plastrester i sina kroppar och över 1 miljon fåglar och 100 000 andra havsdjur dör varje år till följd av plast i naturen. Det finns tecken på att plastet genom näringskedjan hittar fram också till människan. Är det plasthaltig föda vi vill ha på tallriken i framtiden?

Men det händer saker hela tiden som inger lite hopp. Länder börjar införa förbud och skatter på plastvaror. Till exempel Rwanda, Kamerun, Kenya och Etiopien har infört förbud på plastpåsar och Frankrike är det första landet som infört förbud på engångskärl och -bestick.

Hur gör du för att minska mängden plast i din vardag? Själv måste jag nog ta mig en titt i spegeln. Jag är inte så duktig på det som jag skulle vilja vara. Det händer att jag nästan varje dag köper en flaska med dryck av något slag, även om den tomma plastflaskan naturligtvis går till återvinning. Ofta glömmer jag att ta med någon av de många tygkassar jag har när jag går till butiken. Däremot köper jag aldrig take away-kaffe eller te. Och dessutom har jag en s.k. Keepcup med mig i väskan ifall jag skulle få för mig att ändå göra det.

3 810 000…3 840 000… 3 870 000…3 900 000…

Nästan 4 miljoner plastpåsar under den tid som du läst detta inlägg. Dags att ändra på livsstilen kanske?

, ,

Läs också

En kommentar

  1. Eva skriver:

    Ja, jag är så gammal att jag aldrig tar några som helst plastpåsar i någon som helst handelssituation, naturligtvis med undantag, för det händer att jag har glömt packa med mej extra små/tunna påsar hemifrån. Råkar jag – sällan – köpa något klädesplagg vägrar jag ta emot en kasse av något slag. Jag har nog alltid någon väska eller kasse där det går att klämma in ett köp …
    Som sagt, när jag går till matbutiken har jag – för det mesta – en ryggsäck o några tunna använda plastpåsar med mej för om de skulle behövas. Rekommenderar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *