Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Stolthet

1 jul , 2017, 10.18 Markus

 

Som någon kanske märkt är det Prideveckan just nu. Om någon inte märkt och inte vet vad det är, så är det ett kulturevenemang med fokus på mänskliga rättigheter, i varje fall i Helsingfors. Den mest synliga delen, paraden, går av stapeln kl 13 idag.

Detta med mänskliga rättigheter tycks vara en svår sak. På principnivå anser de flesta att mänskliga rättigheter är viktiga och gäller alla, men sedan verkar det finnas ett antal undantag beroende på hur nära det kommer ens eget liv.

Eller rättare sagt hur man upplever rätt och fel. När det kommer till Pride verkar tanken om samkönade par vara ett problem för många personer. Personer, som i princip annars nog är för mänskliga rättigheter och kan aktivt jobba för att t.ex rädda flyktingar. Jag förstår att många inte själv vill vara i ett samkönat parförhållande och mejveterligen finns det heller inte någon tvång, men att ondgöra sig över att andra är det måste nog anses lite underligt. På riktigt.

Det senaste något underliga utspelet var när en prominent politiker oroade sig över att polisen skulle delta i paraden som deltagare. Polisen kommer att finnas på plats under paraden och gå med paraden, men de skulle då inte få gå i paraden.

Undrar just hur instruktionerna för polisen att gå brevid men inte i paraden ser ut: ”gå med allvarlig min och raska steg. Att se glad ut och gå lättsamt är förbjudet. Ta inte in av den glädje som paraden utstrålar. Tänk på tråkiga saker som skattedeklarationer och tulltariffer för kiselceller.”

Polisen skall naturligtvis trygga paradens säkerhet mot de hot som tyvärr finns. Men jag vet nu inte hur det hindras av att de officiellt är med i paraden. Sedan kan ju någon tycka att polisen skall vara opartiskt. Förvisso, men paraden är inte ett ställningstagande för något olagligt. Det är en samling medborgare som lagligt samlas och firar att det är fint att det finns av alla slags människor i Finland. Även poliser.

Jag anser likväl att polisen kan delta i en parad där man strävar till en svunnen tid, så länge som paradens tema och innebörd är enligt gällande lagar och föreskrifter. De kan inte delta i en parad som främjar diskriminering.

Ha en bra och stolt dag. Delta fast i en parad, om det finns en nära dej. Eller bara njut av en fin sommarlördag.

Den populära kominern Louis CK summerar detta ganska fint, tycker jag.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *