Vardagstro och söndagstvivel

Förändring,Okategoriserade

De kommer och tar våra jobb

26 jun , 2017, 18.05 simon

 

På lokaltåget förra veckan stod några VR-tjänstemän och hängde. De småpratade med varandra, men verkade i övrigt helt sysslolösa. Ännu ett par dagar tidigare hade de burit konduktörsmössa och gått omkring på tåget och sålt resebiljetter. Men nu var det slut med det. Ingen biljettförsäljning på tåget mera. Folk har ju resekort och betalappar nuförtiden. Men jag satt och funderade på hur en utländsk turist skall resa utan resekort eller finsk smarttelefon?

 

Det kan inte ha undgått folk att postkontoren och bankkontoren har försvunnit från gatubilden. Människor av alla åldrar skall klara sig med nätbank och självbetjäningsautomater för brev och paket. Posten skall istället syssla med gräsklippning och bankerna med sjukvård.

 

Många människor blir arbets- och sysslolösa. I TV står USA:s president och skriker sig röd och lovar att han skall hämta jobben tillbaka till Amerika. Till gruv- och industriarbetarna i mid-West. För det är ju Kina som stulit deras jobb, hävdar han. Jag undrar inte över när arbetena skall komma tillbaka till dem utan när dessa arbetare slutligen kommer att inse att de är lurade och ändå inte kommer att få sina jobb tillbaka.

 

För visst kommer de och tar jobben. Maskinerna. Robotarna. De digitaliserade systemen. En stor del av såväl konduktörerna, yrkeschaufförerna och kolgruvearbetarna, som post- och banktjänstemännen, blir onödiga i framtidens samhällen. Visst för digitaliseringen också mycket gott med sig och effektiviserar olika tjänster. Men när det gäller framtidens sysselsättning och arbetsliv så är faktum att vi står inför en omfattande strukturförändring på arbetsmarknaden. Vad skall människor jobba med i framtiden när vi blir allt fler och jobben blir allt färre, utförda av datorer och maskiner?

 

Angående banker och pengar har jag noterat att jag mycket sällan rör mig med plånboken i fickan mera. Istället har jag korthållare med bankkort, ID, resekort och bibliotekskort. Det är inte ofta jag bär på sedlar och mynt. Och dessutom har det blivit svårare med kontanter, det finns allt färre bankautomater för dem som gärna använder gammalmodiga betalmedel. Senast jag funderade på det här med småpengar var när jag träffade på en tiggare i stan och tänkte skänka en liten slant, men inte hade någon. För än så länge använder tiggarna i gathörnen nämligen inte Swish eller iZettle.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *