Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,disciplin,Ekofasta

Disciplin! Disciplin! Disciplin!

9 mar , 2017, 08.00 claus

 

Disciplin?

Ett ord som tyvärr har fått en alltför militärisk klang. Annars sku det passa bra till att beskriva ekofastan.

DISCIPLIN kommer från ett latinskt ord som betyder att lära sig. Ekofasta handlar om kunskap, undervisning. Om att jag öppnar sinnen och förstånd för den värld jag lever i. Hur det hänger ihop. Vad som verkligen händer med ….(här fyller jag i vad som intresserar mig mest.) Och sedan följer jag mina frågor. Ingen blir expert på allt, men jag kan kan ju börja med ett område, en disciplin (energi, avfall, vatten, återvinning etc) och lära mig mycket om den.

Ordet DISCIPLIN förknippas också med uthållighet. Det tar tid att ändra vanor. Jag ska inte ge upp med detsamma. Rutinerna kommer så småningom att stödja mig. Serva ordinem et ordo servabit te. Betyder: Tjäna ordningen och ordningen ska tjäna dig’. Men jag måste komma ihåg att ekofasta är en evangelisk och ingen militärisk disciplin: jag får alltid vända om när det far snett.

DISCIPLIN påminner också om att jag alltid är disciple, alltid lärjunge. Ekofastan blir aldrig färdig. Och det är, som nån Tomas säger, som det ska vara.

, , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *