Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Twittra — och få kortare tid i skärselden

18 jul , 2013, 00.55 Mathias Rosenlund

 

Vatikanen utlovar en kortare tid i skärselden för den som följer påvens Twitter-konto. Man kan också förkorta sin tid i skärselden genom att följa med de katolska World Youth Days live på internet.

Det här gör mig lite konfunderad. Vad är tanken här, alltså? Att påven har makt över livet efter döden? Ja, antagligen är det det som är tanken. Att han kan be Gud om små tjänster här och där för dem som följer honom på Twitter.

Men nä, det är alltför bisarrt. Jag betraktar det här som ett skämt. Och framför allt anser jag att det inte har något som helst med tro att göra, utan med billiga gimmickar, och—kanske främst—en stor kyrkas angst över att inte ha lyckats kommunicera sin tro till sina stora skaror av församlingsmedlemmar. Eller? Missförstår jag något? Om någon kan förklara det här för mig lite bättre vore jag tacksam.

Läs också

2 kommentarer

  1. Avlat är urgammalt och hänger ihop med, fast är inte samma sak, som syndabekännelse och avlösning. En person som biktat sig och har fått absolution har fått sina synder förlåtna, men förväntas också göra någon slags botgöring. Denna botgöring kan Kristi kyrka (med påven som främste företrädare) under vissa fastställda omständigheter efterskänka. Det kan handla om att besöka heliga platser, eller andra fromma övningar. Det finns också en koppling med skärselden men jag tror inte att den är lika framträdande nuförtiden.

    I detta fall verkar det som om att avlat ges för den som med rätt hängivenhet följer påvens besök i Rio, vare sig det görs via ”vanliga” eller sociala media.

  2. Jacob Sunnliden ger en förklaring här också: http://sunnliden.se/?p=3158

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *