Vardagstro och söndagstvivel

Bloggare

Bloggen är en del av evangelisk-lutherska kyrkans webbarbete och bloggänget en blandning av kyrkans medlemmar, lekmän och kyrkans anställda. Bloggen administreras av Kyrkan i Helsingfors i samarbete med Esbo svenska församling.

Mia Anderssén-Löf

Österbottnisk kyrkoherde och vetenskapskvinna. Jag är nyfiken till min natur och älskar nya tankar och frågeställningar. Då vet jag att jag växer. Växtvärken – som kan te sig som frågor, reflektioner, teorier – kommer att synas i mina inlägg. Kommentera gärna! Det skulle vara spännande att höra hur du tänker.

 Markus Andersén

Småbarnsfar i lägre medelåldern som väntar på att facit till den goda boken publiceras. Avvaktar tills dess med svartvita tolkningar men har dock gott om teorier som nära och kära får ta del av, vare sig de vill eller inte. Till vardags är jag på tok för lite hemma, då jobbet inom exportindustrin gjort mej till expert på optimering av mitt handbagage.

Simon Djupsjöbacka

Nyfiken och kunskapstörstig historielärare hemma från Sibbo. Sysslar en hel del med musik, främst sång och kör. Tror på människans potential och på att samhället kan förändras, genom attityder och utbildning. Önskar kunna resa mera, se världens kulturer och uppleva historiska miljöer. Kämpar för rättvisa och tolerans.

Anna Edgren

Jag är en smått knutpatriotisk åbobo ingift i Kronoby-släkt, en kulturtant som är ganska förvånad över att vara medelålders. Jag är prästfru i en levnadsglad regnbågsfamilj, trebarnsmamma, renässansmusikälskare, sjökaptensdotter som alltid längtar till oceanvidder.

När jag första gången valdes in i min hemförsamlings församlingsråd år 2007 blev jag först väldigt överraskad över resultatet, sedan beslutsamt nyfiken. Nu ville jag känna bättre till den breda verksamhet jag hade fått ett delansvar för, tidigare hade jag haft täta kontakter bara med musik- och tonårsverksamheten. Jag tänkte också medvetet att nu var det dags att ta min kristna tro på allvar, att börja utforska den, att ge den både gödsel och utmaningar.

Här på bloggen kommer jag att dela med mig av fragment från mitt andliga upptäcktsresande mitt i vardagslivets labyrinter.

Christa Mickelsson

Christa Mickelsson

Christa Mickelsson, journalist och tvåbarnsmamma, är 33 år när hon plötsligt och helt utan förvarning drabbas av en massiv hjärnblödning. Då hon vaknar upp på sjukhuset är hon förlamad på högra sidan och alla orden är borta.

Vad händer inom oss när tillvaron brutalt vänds upp och ner? Vad blir viktigt i ett liv som lika gärna kunde ha tagit slut?

Här kommer jag att dela med mig av mina tankar om min rehabilitering – och livet! Jag har blivit lite av en ambassadör för strokedrabbade. Min kanal har varit Instagram – där har jag fått massvis med strokedrabbade vänner och vanliga vänner. Vi ska se hur det går här!

Jag har fått tillåtelse att dela mina Instagrambilder och –inlägg här från mitt Instagramkonto @christa_mi.

Sandra Holmgård

Våren 2020 förlorade jag och min man vårt första barn Oliver, bara 4, 5 år gammal. Hans sjukdom INCL hann prägla vara liv i 3 år. Mitt i sorgen väntade jag hans lillebror. Lillebror Vide föddes i maj. Graviditeten var svår och han kom för tidigt och vägde bara 1380 gram.

Jag kommer att skriva om sorg, om att ha ett svårt sjukt barn, att mista ett barn samtidigt som jag delar vår vardag och familjelivet med vår lilla prematurbebis.

Louise Häggström

Jag flyttade från Helsingfors till Bergen i augusti 2021. I I världens regnigaste stad (har inte källa på det) ska jag studera visuell kommunikation i tre år framöver. Följ min resa här! Jag bloggar om mina upplevelser av att (över)leva som finlandssvensk i Norge. Och om de kulturkrockar jag upplever. Och om livet i sig.

Jag är en kvinna mitt i livet (det låter trevligare än medelålders) som likt alla andra föräldrar försöker få vardagen att gå ihop. Skrivandet är mitt sätt att vara kreativ på och uttrycka mig på. Jag är en people person – min familj, släkt och vänner betyder allt för mig. I mina bloggtexter skall jag skriva om vardagen från mitt perspektiv som läkare och mamma. Jag har levt större delen av mitt liv i Nordsjö i Östra Helsingfors. Sedan sommaren 2019 bor jag med min man och två barn i Jakobstad.

Magnus Lindholm

Jag är i första hand skriftställare (inte ”författare”), bildskapare (inte ”fotograf”) och melodimakare (inte ”tonsättare”), född och bosatt i Helsingfors. I drygt trettio år (1975–2008) var jag verksam i Österbotten, framförallt i Vasa, men kortare perioder också i Vörå och Solf. Jag har två kreativt arbetande söner och fyra härliga barnbarn i åldern 3–10 år. Min sambo arbetar inom psykiatrin. Film, konst och teater hör till våra gemensamma intressen och ett par gånger i året brukar vi göra resor utomlands, framförallt i Europa.

Under mitt yrkesverksamma liv arbetade jag inom det finlandssvenska kulturfältet som administratör och redaktör, men nu som pensionär fokuserar jag i första hand på mitt eget skapande – text, foto och musik. Och på Mao’s lilla blå …gg: Läs mera

My Ström

Teatermänniska som blev diakon. Skriver, gör konst och utforskar livet och döden och allt däremellan på alla sätt jag kan. Jag är intresserad av relationer, människoöden och varför allt är som det är.

Jag har jobbat mycket med personer med missbruk och psykisk ohälsa, främst med att berätta livshistorier och fundera över vad det här egentligen handlar om. Jobbar mycket med 12-stegs inspirerad andlighet och sorgbearbetning.

Här kommer jag dela mina tankar kring tro och Gud och all min förvirring och förtröstan!

Admin-teamet

Som bakgrundsfigurer, admin och koordinatorer för Andetag fungerar webbteamet på Kyrkan i Helsingfors. Tillsammans med bloggarna försöker vi skapa en trevlig blogg om det som sloganen säger: Vardagstro och söndagstvivel. Hör av dig du har frågor, feedback eller önskemål för Andetag: nina.osterholm@evl.fi.

Tidigare bloggare

Susanna Nygård

I mina inlägg får ni främst följa med min resa genom bröllopsplaneringen. Jag kommer säker att skriva om annat som berör min vardag också, men främst blir det bröllop och mer bröllop.

Hoppas ni vill följa med min resa och modigt vågar kommentera och fråga! Bland det roligaste med att planera bröllop är att få ta del av andras idéer och erfarenheter, så ni får mer än gärna dela med er. Kärlek är alltid underbart i alla dess former!

Monica Heikel-Nyberg

Tycker om: sovmorgnar, katter och böcker.
Ogillar: falskhet, giriga människor och kliande ylletröjor.
Behöver jobba på: tålamod.

Präst i Johannes församling, Helsingfors. Har tidigare jobbat bl.a i Kyrkslätt, Vanda, Houtskär och Iniö.

Nanna Rosengård

Mest av allt mamma till Benjamin. Uppvuxen på den frikyrkliga kyrkbänken. Älskar människor i alla former. Tycker om att få mina cirklar rubbade så jag får tänka till. Teologie doktor i judaistik. Gift med iranier. Fd missionär, nuvarande kantor. Gillar livet på landet och uppskattar storstan. Skrattar gärna jättehögt. Oftast ute i sista minuten.

Fanny Willman

Ung vuxen och teologistuderande i Uppsala som hittar mycket att förundras över i flödet av idéer, texter, historia och nutid. Strävar efter att vara mer nyfiken än tvärsäker. Letar efter den punkt där de stora frågorna och de outgrundliga mysterierna förankras i det sant livsnära. Skriver om tro och tvivel och samtidsspaningar.

Tinca Björke

Jag är kreativ, positiv och för det mesta glad och mellan varven riktigt envis. Jag gillar att prova nya saker – saker som får mig att utvecklas och saker som väcker nya idéer och möjligheter. Till vardags jobbar jag som informatör i Mariehamns församling på Åland, på fritiden rör jag mig, oftast med en Canon i handen eller iaf nära mig. Jag fotograferar allt, från små mirakel i vår härliga närmiljö till människor i olika åldrar. I mina bilder hoppas jag att du ser kreativiteten flöda, att du får se ett annorlunda perspektiv på saker du ser men ändå inte sett. Några gånger i veckan finns jag i badhuset Mariebad, som ivrig vattenjompainstruktör blir det full ”sprätt” i bassängen.

Lina Frisk

Lina Frisk beskuren

Studerar nationalekonomi och masskommunikation i Åbo. 22 år. Feminist. Varm gentemot de utsatta och de som ingen ser, men iskall mot orättvisor, gubbvälde, girighet och trångsynthet. Stark nog att visa mina svagheter. Blir glad och lycklig av att hänga med mina vänner, musik och skärgården.

 Oa Lönnbäck

Oa Lönnbäck_700

För snart 58 år sedan drog jag mitt första andetag. De första orden jag hörde var: En pojke. Och stor! Sedan blev det en väldig uppståndelse runt mig för alla i förlossningsrummet ville vara den som skulle få smälla mig på baken. Så gjorde man på slutet av -50 talet: Lyfte upp barnen i fötterna och smällde till dem så att de började skrika och andningen kom igång. Och jag skrek minsann. Min mamma reagerade inte alls. Tog inte mig i försvar eller blev orolig. Hon var intill mig men såg och hörde inget där hon låg nedsövd för jag föddes genom kejsarsnitt. Min förlossning var enkel. Har inte behövt bli klämd.

Sedan dess har jag andats. Mest luften i mitt hemland men också på andra ställen, åtminstone det förenar oss alla, vi andas, vi behöver luft.

Jag heter Oa Lönnbäck, bor i Karleby och kallar mig ordbrukare.

Claus Terlinden

Claus Terlinden är präst i Karis-Pojo församling. Han bloggar under fastetiden våren 2017 på Andetag.

Sofia Jern

sofia jern_fotoEmmaWesterlund

Rofa Blauberg

Rolf_Blauberg_beskuren700px

Jag är litteraturvetare och moddalärare. Jobbar på två orter och känner för det mesta att allt nog kommer bli bra. Är ofta nervös och i ständigt behov av vägledning och bekräftelse. Mitt i allt jäktigt och osäkert är jag ofta lycklig och försöker även i de bästa stunderna komma ihåg att Gud fört mig dit jag är och att han också kommer att föra mig vidare. Just nu oroar jag mig inte för att gå vilse.

Maria Pettersson

Maria sittande med huvet på handen

Jag studerar till barnmorska i Helsingfors. Ursprungligen från Esse i Österbotten. Glad och har nära till skratt, gillar att umgås med människor och fascineras av Zacharias Topelius liv och produktion. Jag vill bidra med något positivt och vackert i människors vardag med mina vlogginlägg.

Adrian Perera

adrian_foto_ylva_perera

Mats Holmqvist

MATS bild

Mats är ekobonde och skådespelare. Han är utbildad i biodynamisk odling i Skyllebyholm, Rudolf Steinerseminariet, Järna i Sverige. Dessutom har han en magisterexamen i teaterkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors. Han övertog lantbruket i Linnusperä i Karleby av sina föräldrar vid generationsväxling år 2005. Lantbruket driver han tillsammans med hustrun Pauliina och paret har två söner. Under ekofastan våren 2016 skriver Mats en serie på fyra inlägg med reflektioner om att vara ekobonde i Finland.

Sofie Björkgren-Näse

Sofie Björkgren-Näse_700px

Jag är vardagsjag nästan hela tiden.  Jag trivs bra med det. Jag är äkta maka och tvåbarnsmamma. Jag har två jobb, ett brödfödejobb och ett kreativt jobb. Du kommer att lära känna mig mera med varje inlägg jag skriver. Varje inlägg har en bokstavsillustration, som endera får tala för sig själv eller ackompanjeras med nedskrivna tankar.Jag kommer att vara personlig och jag hoppas kunna tangera vid något viktigt i ditt liv, du som läser. Jag har gärna en dialog, så skriv gärna ner dina tankar för eller emot mig!
Sofie

Saif Majid

photo _ saif

Saif kommer från Irak och anlände i augusti 2015 till Finland. Han berättar sin historia som flykting en bloggserie på fem inlägg under veckorna 46-50 2015.

Malena Björkgren

Malena Björkgren
Föräldraledig församlingspastor, doktor i teologi.

Paula Jakobsson

paula_beskuren_700

Djurvän, sökare, händig, rotlös, rolig, billig i drift.

Sofia Mirjamsdotter.

Nina Österholm.

Joanna Lindén.

Mathias Rosenlund.

Jessica Högnabba.

Maria Sundblom.

Emma Audas.

Mårten Wallendahl

Daniel Jakobsson.