Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Det här med kroppen, igen

26 apr , 2022, 06.00 louise

 

Mitt förra inlägg om kroppen var inte tillräckligt, känner jag. Det finns så mycket som blir osagt, så många infallsvinklar och områden att täcka. Så för att försöka lappa på med lite mer vill jag berätta om vad jag gjorde (och gör) för att må bra i kroppen. Kanske det kan hjälpa någon, vem vet?

  1. Släng vågen. Vad är poängen med att väga sig egentligen? Bättre mått är: hur mår jag i dag? Är jag glad eller ledsen; känner jag mig stark eller svag? I stället för att fundera hur du når ”idealvikten”, tänk på vad du kan göra för att må bra just nu. Behöver du en promenad, en tupplur, en god måltid eller tid att försjunka in i en riktigt bra bok?
  2. Sluta följa (eller dölj) konton på sociala medier som ger dig kroppsångest. Du kan också dölja personers händelser och inlägg från att visas i ditt flöde på Instagram. Det är en bra funktion ifall det är någon du känner som orsakar din ångest, men som du inte kan/vågar/vill avfölja.
  3. Börja följa personer som är kroppspositiva. Några exempel: @stinawollter, @lindamariie, @tuggmotstand och @fitnessfeministen. Och det finns mååånga fler!
  4. Sluta kommentera din egen och andras kroppar på ett negativt sätt. Säg inte ”han är fin fast han är tjock” – när blev fin och tjock motsatsord? Tjockhat och smalhets är indoktrinerat i oss sedan barnsben så det är svårt att vända trenden, men det går.
  5. Om du orkar, säg emot släktingar och vänner som fortfarande håller på med ovanstående. Säg också emot om du hör positiva kommentarer om viktnedgång eller negativa kommentarer om viktuppgång. Allt är inte svartvitt. Det bästa är att inte kommentera andras kroppar alls.
  6. Köp kläder du trivs i, i stället för kläder du ”inte passar i just nu”.
  7. Omge dig med människor som hjälper dig med samtliga punkter.

Har du fler punkter till listan? Fyll gärna på i kommentarsfältet!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *