Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Magsjuka och juldrömmar

23 Dec , 2021, 07.31 annaedgren

 

Imorgon är det julafton! Medan corona-restriktionerna hårdnar i takt med kölden har vi magsjuka i hushållet, så julstämningen är ännu ganska avlägsen hos oss.

Det många både materiella och andra saker som har varit och är viktiga för min jul. Jag är nostalgiker och uppvuxen med många gamla ting och berättelser från förr som hör till de här tingen. Länge var det otroligt viktigt med allt det här, men med åren har det nästan krampaktiga greppet kring julsakerna lite lättat. Själva julstämningen blev ibland lite i skuggan av att faktiskt ha alla de där sakerna framme.

Jag har några stora julvanor från min barndomsfamilj: att pryda granen tidigast dagen för julafton, att äta risgrynsgröt till julfreden framför TVn och att samlas till julmiddag efter en promenad till familjegravarna med ljus. Annars är det mest att hänga i soffan och ta det lugnt i bekväma kläder, se på TV och läsa böcker. Och så de där julsakerna, alltså.

För mig var och är julstämningen tydligen mycket fast i julrelaterade saker. Vissa betydelsefulla julsaker gör att jag får julstämning; de får mig att minnas de människor som har gjort eller gett dem, när jag har fått dem eller hört mamma/pappa berätta om deras historia. Jag återupplever min barndomsförundran inför julen när julsakerna kärleksfullt packas upp ur sina pafflådor.

Under barnens första år ville jag ivrigt ge vidare en julstämning besläktad med min barndoms jular, jag satsade hjärtligast på pepparkaksbak, granprydandet och en allmänt julig stämning hemma med ljus, musik och hyacinter. Sedan dess har jag under flera år funderat på vad som är speciellt viktigt för mig med julen, och varför. Listan över julingredienser som verkligen är viktiga blir allt mer komprimerad.

Under den här julen som färgas av en global pandemi och en något lokalare magsjuka blir listan av praktiska skäl ännu kortare. Vi får väl se hur många punkter på dagens julönskelista som går i uppfyllelse:

  • måltidsgemenskap med familj, föräldrar och kär vän (ingen själv-klarhet nu för tiden, förutsätter dessutom avslutad magsjuka)
  • ett hem tillräckligt städat och pyntat för julfriden att lägga sig utan blodsmak i munnen
  • en granplats där min mammas fammos över hundra år gamla julänglar kan överleva ett-åringens nyfikenhet
  • doften av hyacinter blandat med doften av granbarr, gärna utan lukten från barnaspyor

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *