Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

På återläsande…

26 okt , 2021, 19.17 mikaelawesterling

 

När jag började blogga på Andetag i mars 2021 var covid-19-pandemin i full fart. Sedan dess har det varit många turer i dansen. Uppgivenhet och hopp har avlöst varandra. När jag fick min första vaccination var jag hoppfull, nu efter att epidemin fortsatt och gett upphov till skolkarantäner känns det igen jobbigt. Nysningar och snörvlingar ger fortsättningsvis negativa reaktioner och tankar.

Jag vill ännu en gång uppmana dem som inte vaccinerat sig att göra det. Ifall vaccineringen känns skrämmande, tex om den första vaccinationen möjligen gett biverkningar, vill jag uppmuntra till att boka en tid till en hälsocentralläkare eller företagsläkare för att diskutera saken. När medicinalråd Heikki Pälve ville väcka debatt om kostnaderna för covid-19-patienternas intensivvård blev det rabalder. Han tog upp tanken att ovaccinerade skulle stå för sina sjukhuskostnader själv. Jag tror han tog upp ämnet för att väcka debatt och uppmuntra till att låta vaccinera sig. Det är klart att vården subventioneras för alla oberoende av livsstilsval i en nordisk välfärdsstat. Det skulle bli ett evigt etiskt dilemma om vem som skulle få vård ifall den rökande trettioåringen med hjärtinfarkt eller alkoholisten med bukspottskörtelinflammation skulle vara tvungna att stå för sina kostnader själva. Med det sagt måste jag nog medge att jag känner bitterhet vid tanke på de miljoner euro som kommer att gå åt för att testa allmänheten och vårda patienter med en infektionssjukdom som det finns ett bra vaccin mot. Jag känner oro för de hjärtsjuka och cancersjuka vars operationer kanske måste uppskjutas för att det inte finns rum för dem på intensiven. Efter en stor operation behöver patienten ofta intensivvård.

Jag skall nu ta ett halvt års paus i bloggandet eftersom jag skall gå en 15 studiepoängs utbildning inom mitt nuvarande arbetsområde.  Det är över 20 år sedan jag senast studerat så det känns lite spännande. Jag hoppas återkomma i maj och då skulle det vara skönt att slippa skriva mer om covid-19, men jag vågar inte riktigt tro på något sådant.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *