Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

”Hur länge har du bott i Finland?”

21 sep , 2021, 18.47 christa

 

”Hur länge har du bott i Finland?”

Jag har fått ovan nämnda fråga två gånger inom en vecka, av okända människor som var nyfikna. De allra flesta gångerna jag får frågan säger jag som det är: ”Jag är född i Finland, och bott här hela livet.”

När jag fick den frågan idag prövade jag på en ny teknik: ”Jag har bott i Finland i fyra år. ”Följdfråga: ”Var i Sverige har du bott?” Snabbt hittar jag på ett svar: ”Nära Stockholm.” Samtalet rinner ut i sanden. (Tur det.)

Nej, jag jag talar ännu inte god finska. Okej – min finska är usel. Men jag kunde inte bry mig mindre. Jag har ju ändå lyckats med konststycket att komma tillbaka efter en en massiv hjärnblödning som tog hela mitt språk. Mitt modersmål, svenska.

Ibland tar jag det för givet att jag kan prata nu. Inte snabbt och inte felfritt men ändå.

Jag har har blivit kontaktad av så många närstående till en människa som har fått en stroke och har grav afasi. Jag har träffat afatiker som inte kan göra sig förstådda decennier efter sin stroke.

Min bok ”Ett blodkärl som brast” tillägnar jag bland annat min talterapeut. Så här skriver jag:

”Och till Kirsi Viilo, som var den som lockade ut mitt språk de första månaderna efter hjärnblödningen. Jag är skyldig dig mitt liv, och jag menar det.”

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *