Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Ett sätt att vara en medmänniska på

27 jul , 2021, 20.12 mikaelawesterling

 

Årets österbottning ska röstas fram inom juli. Den som vill delta hinner ännu göra det, sista dagen att rösta är den 30.7. Det är Österbottens förbund som ordnar tävlingen i samarbete med HSS Media. Jag kan inte säga att jag lagt märke till tävlingen förut, men nu när jag googlade såg jag att Tarja Parkatti som avslöjade missförhållanden på ett äldreboende i Kristinestad blev vald år 2019 och flera andra namn var också bekanta för mig. En lista på vinnare hittade jag från 2004 och framåt. Jag tycker det här är en trevlig tradition där österbottningar både i Österbotten och i exil samt vi inflyttade från andra ställen kan delta. Jag tänker att man säkert får rösta även om man inte har österbottnisk anknytning om man känner det är viktigt. Man kan rösta genom att skicka ett sms för 95 c.

Se länken för mer information: https://www.obotnia.fi/landskapet-osterbotten/aktuellt-fran-forbundet/vem-av-dem-ar-arets-osterbottning-2021

Catarina Mikkonen som är ordförande för Elpida rf är en av kandidaterna. Elpida jobbar med att hjälpa människor utsatta för människohandel, främst kvinnor som tvingats till prostitution. Föreningen stöder också ett par kvinnor som återvänt till sitt hemland samt vill skapa medvetenhet och påverka beslutsfatttare. Journalisten Jeanette Björkqvist gjorde ett granskande reportage år 2016 och hon kunde visa att Finland utvisar mänskohandelsoffer och bryter mot internationella människorättskonventioner. Sedan dess fick en kvinna, Itohan Okundaye, stanna i Finland men jag känner inte till om Finland fortfarande utvisar andra mänskohandelsoffer. År 2016 var kutymen den att dessa offer blev skickade tillbaka till Italien där det på pappret fanns hjälp att få, men i praktiken innebar utvisningen en återgång till gatan och prostitution. Man behöver inte ha så hemskt mycket fantasi för att förstå hur vidrigt detta är och hur fel det är att inte hålla sig till det man förbundit sig att göra. Offer för trafficking upptäcks inte lätt och de tydliga fall som framkommer i Finland har vi minsann råd att ge skydd åt, för att inte tala om att det är vår moraliska skyldighet . ”Annars är man ingen människa utan bara en liten lort” för att låna orden av Astrid Lindgrens karaktär Jonatan i ”Bröderna Lejonhjärta”.

Det finns en del av oss kristna som är rätt bra på att kasta metaforiska stenar på folk de anser sig vara syndare. Jag beundrar Catarina Mikkonen och alla de andra som är aktiva i Elpida för att de hjälper dem som på riktigt är offer för människors onda handlingar. Knappast hittar man någon människa som anser det vara moraliskt rätt att köpa sex av människor som är tvingade till prostitution med våld, hot eller på grund av livshotande fattigdom. För att tala med kyrkiska (ord som oftast används i kristna kyrkor): det är synd.

Vad kan man göra? Du kan till exempel bli medlem i Elpida rf och betala en liten medlemsavgift eller skänka en donation. Se föreningens hemsida för mer information. Föreningen har insamlingstillstånd för enskilda insamlingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *