Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

”Är aliens farliga för oss?” och andra frågor man får

24 jul , 2021, 12.01 Markus

 

”Är aliens farliga för oss” löd frågan av ett barn. Den första tanken man får är att man borde begränsa barnets skärmtid, så att sådana frågor inte uppstår.

Men frågan är faktiskt ganska bra. Speciellt om man vill hålla ett långt föredrag åt barnet om moral, etik och förmågan att samarbeta. Vilket jag gärna gjorde och till min stora förvåning ville barnet lyssna på.

Tursamt nog hade jag nyligen läst Marcus Rosenlunds ”Mot stjärnorna” och lyssnat på YLE Arenan på en podserie med kosmolgen, professor emeritus Kari Enqvist om den teknologin som behövs för att göra det som görs i science fiction, alltså t.ex om är möjligt att åka snabbare än ljuset eller att teleportera människor/saker från en planet till en annan.

Huruvida aliens vore farliga för oss människor är en intressant fråga, för den tar ställning till många olika frågor på en och samma gång. Kraftigt komprimerat kan man tänka sig följande:

Den stora frågan är varför skulle aliens vilja komma hit? Vad är så speciellt med vår planet att någon alien skulle vilja resa interstellärt (alltså mellan två stjärnor) för att komma hit? Vi har inte särskilt mycket naturresurser, fast vi själv kanske tänker det. Det är också osannolikt att aliens skulle behöva resa interstellärt för att fånga oss för föda. Kan man resa interstellärt behöver man knappast fånga människor till föda eller slavar.

Det är alltså ruskigt svårt att resa mellan två stjärnor, för att inte tala om att resa mellan två galaxer. Avstånden är så stora, att det är på riktigt svårt att omfatta. Det krävs så enorma mängder energi för att resa med en hastighet som krävs för att man skall komma fram till nästa stjärna under samma generation ( (e=mc2 är kanske en bekant ekvation). Våra snabbaste rymdskepp kommer inte ens till en bråkdel av den hastighet som krävs och då talar vi verkligen om bråkdelar. Det är alltså oerhört tekniskt avancerade rymskepp (som använder massiva mängder energi) som krävs för att resa ens till närmaste stjärna.

Och här är pudelns kärna: om man kan generera så massiva mängder energi som det krävs för interstellärt resande, måste man antagligen vara ett ganska fredligt alienfolk. Annars har detta alienfolk antagligen förintat sig själv i interna stridheter innan det kommit iväg till följande solsystem. Tänk dej följande hypotetiska scenario: ett gäng vetenskapsmän här på jorden kommer på en energikälla som är tusen gånger effektivare än våra nuvarande kärnkraftverk. Och denna energikälla ägs av en (valfri) supermakt på jorden. Vad tror du att detta lands ledare gör? Tror du att han a) använder det till något fredligt som gynnar hela planeten eller b) försöker skapa ett globalt herrevälde för sitt land och sig själv ? Tyvärr är svaret sannolikt ”b” och det leder antagligen till krig av bibliska mått, vilket i sin tur leder till att vi bombar oss tillbaka till stenåldern pga. maktlystenhet.

Det är alltså osannolikt att krigiska folk kan avancera tillräckligt långt i teknologin för att skapa tillräckligt avancerad teknologi för interstellärt resande.

Däremot finns det en lite mera skrämmade aspekt för oss människor i denna fråga. Ponera att det finns aliens, de är fredliga och de kommer hit från ett annat solsystem. Deras syfte är att hjälpa vår planet, som bevisligen mår lite dåligt just nu. Vem är det som skapar problemen på vår planet just nu? Just det, vi människor.

Som sagt, vi får hoppas på att de aliens som kommer hit är fredliga. Det är sannolikt att de är det, men vi får leva i hoppet.

Detta var en mycket komprimerad version av svaret men hoppas det väckte tankar. Eller så inte. Som tur är det en vacker dag, man kan gå och simma i stället. Vilket jag också tänkte göra.

Må väl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *