Vardagstro och söndagstvivel
Husfasader.

Okategoriserade

Flytta ”hem” till Jeppis?

13 jun , 2021, 08.00 louise

 

En vän skrev just ett Facebook-inlägg om att hon och hennes familj ska flytta till Jeppis. Till familjen och rötterna. Bort från Helsingfors med alla tråkiga lekparker (och allt som är bra med stan).

Visst kan man sucka över alla österbottningar som studerar några år i huvudstaden för att sedan flytta tillbaka till sin hemtrakt igen. Jag har också gjort det många gånger. Suckat, alltså. Men vi har haft olika syften, jag och de som flyttar ”hem”. Deras primära syfte är att få en utbildning. De flyttade till stan för att här finns möjligheten att skaffa sådan kunskap som gynnar deras karriär. Jag flyttade hit primärt för att jag ville bort. Jag visste att jag inte ville studera i Vasa eftersom jag gått gymnasiet där och det fanns en del jobbiga minnen kvar i gatorna och husen. Storstan lockade mig. Journalistiken var den utbildning jag var mest intresserad av, men det var ändå inget jag drömt om hela livet.

Jag förstår dem bättre i dag, de som flyttar ”hem”.

Tänk dig själv att familjen bor 500 kilometer bort. Det bara går inte att hälsa på en vanlig tisdagskväll. Man får inte middagssällskap, familjeutflykter, flytthjälp eller soffhäng framför Eurovision eller Hockey VM.

Man får skaffa sin egen familj bestående av vänner. Jag önskar bara att jag och alla mina vänner kunde ta ett gemensamt beslut – nu flyttar vi alla till Helsingfors och vi får inte flytta längre bort från varann än till grannstäderna Esbo och Vanda! Mina bästa vänner är så utspridda. Jag vill att vi samlas här.

Jag tänker mycket på de här sakerna nu i och med att vårt hyreskontrakt går ut 31 juli. Vi har en studiebostad och får inte bo kvar eftersom vi båda är klara med studierna. I ett års tid har vi funderat på vad nästa steg är. Ska vi vara kvar i Helsingfors, ta ett mellanår, flytta till Jeppis, Vasa – eller rent av till ett annat land? Två seriösa alternativ har funnits på bordet. Just nu lutar det mot B-alternativet. Men A-alternativet är heller inte helt uteslutet än. Pirrigt, läskigt och spännande…

PS. Ja, jag clickbaitade. Jeppis är kanske alternativ E just nu.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *