Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Tacksamhetens tisdag

25 maj , 2021, 19.00 mikaelawesterling

 

Jag är så glad över att jag har fått min första covid-19-vaccination idag! Oron över att smitta andra har hela tiden funnits i undermedvetandet och snart minskar den risken betydligt. Tack! Finland är ett fantastiskt land att bo i på många sätt, även om vi inte skall blunda för de problem som finns hos oss, som rasism och diskriminering. Jag är oerhört tacksam över att få leva i ett land med demokrati.

Det finns tre offentliga rum förutom skolan som jag vill att mina barn ska känna sig hemma i: kyrkan, biblioteket och vallokalen. Jag ska förhandsrösta imorgon i biblioteket, så detta år är biblioteket och vallokalen samma offentliga rum. Demokrati är det bästa statsskicket som finns, om än inte perfekt. Att rösta är det minsta medborgaren kan göra för sitt land. Det finns något av ett politikerförakt i samhället, man tänker att politiker är en skild kategori elitmänniskor, men speciellt i kommunalvalet är det helt vanliga människor som ställer upp med tanken att de har något att ge sin stad eller kommun. Dessutom är de rätt modiga med tanke på hur en del människor beter sig på sociala medier nu för tiden. Med tanke på hur nyligen kvinnor fått rätt att rösta i vissa länder i världen (!) känner jag en glädjefylld plikt att rösta speciellt i egenskap av kvinna.

Så rösta i kommunalvalet! Det är ett privilegium som alla vuxna får utnyttja. Rösta på hen du tycker bäst representerar dig och dina åsikter. Rösta inte på kandidater som själva sprider hatprat eller tillåter sina understödjare att sprida hat, svartmåla dem som har en annan åsikt eller lägga upp sina politiska fienders kontaktuppgifter på sociala medier i syfte att skrämma eller hota. Rösta inte på partier som inte ingriper i sådant beteende hos sina kandidater. Läs partiers politiska program om du orkar men lägg vikt även vid vad enskilda kandidater säger och gör. Om du själv anser att alla människor är lika mycket värda oberoende av kön, sexuell läggning, hudfärg eller religion så anser jag att du inte ska rösta på kandidater eller partier som inte respekterar alla människors värde oberoende av om kandidaterna säger sig stå för kristna värderingar.

Läs också

En kommentar

  1. Mållan skriver:

    Besökte biblioteket i Jakobstad idag och såg att personalen där har ordnat en egen vallokal för barnen inne i biblioteket, där barnen kan rösta på mjukisdjur som är uppställda i valet. Komplett med bilder, slogan och röstningsnummer. Röstningsbås och valurna fanns givetvis. Helt ljuvligt, och en så fin och lekfull introduktion till demokratiska val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *