Vardagstro och söndagstvivel
En plätt.

Okategoriserade

Om en mamma

9 maj , 2021, 07.30 louise

 

Min arbetsgivare är en ganska finsk samfällighet. Varje fredag har vi Morgonkaffe på svenska, så att de som vill öva sin svenska ska få göra det på ett trevligt sätt. Med kollegor, kaffe och temadiskussioner. I fredags talade vi om vad vi lärt oss av våra mammor.

Efter att jag fått fundera en stund kom jag fram till några livsvisdomar som jag definitivt fått från min mamma.

  1. Rutiner är najs. Sova, äta, dricka vatten, röra på sig. Så grundläggande och så himla ointressant när en är 14 år. Nu är jag världens rutinmänniska (kan också bero på corona, men äh). Särskilt när det gäller mat- och sovrutiner. Motionen är det svårare att få rutin på, I’m working on it.
  2. Det är inte coolt att frysa.
  3. Pengasparande.
  4. Den perfekt plättkonsistensen. Mamma brukade alltid tala om hur andra stekte plättar fel, så där tjocka och bleka. Plättar ska va tunna, krispiga och brunfläckiga.
  5. Plättar är en måltid (inte bara frukost!). Vet inte hur många gånger jag fått motta frågor och undrande blickar när jag berättat vad jag ätit till middag. Plättar. – ”Ja, men det är ju en efterrätt, jag menar, vad åt du till middag?” – ”Plättar!”

Jag är inte en mamma och jag vet inte om jag nånsin kommer bli det. Men om jag i framtiden har en liten skrutt bredvid mig vill jag försöka vara en så bra mamma som möjligt, med de förutsättningar jag har. Det kan hända att jag ropar, att jag gråter, att jag inte kan svara på alla frågor, att jag är orättvis eller för sträng.

Men vad vill jag förmedla? Vad vill jag att mitt barn räknar upp när hen får frågan ”Vad har du lärt dig av din mamma”?

  1. Var snäll.
  2. Ta hand om miljön.
  3. Feminism.
  4. Att be (men först måste jag lära mig själv det).
  5. Allt jag kan om plättar!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *