Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Aktersnurran som kunde bli en ugn

24 apr , 2021, 13.47 Markus

 

För ett antal år sedan valdes en bok om ett ugnsbygge till vinnare av Finlandiapriset. Boken handlar om en herre som murar en ugn och ett projekt som får ta sin tid.

Nu håller jag inte på med att mura en ugn, men har däremot börjat lite meka på en aktersnurra. Vilket har förvånat mig själv ganska mycket, då jag inte brukar meka med saker.

I normala fall brukar jag beställa service från ett utbildat proffs, men av orsak eller annan har jag denna vår mekat själv. Inte några avancerade saker, men nog till den grad att jag beställt specialverktyg som behövs för att göra vissa delar av servicen. Och anefter man gör en sak, kommer man på att någon annan del också kanske borde kollas.

Tursamt nog finns det en myriad av youtubevideon och diskussionsforum där man kan kolla vad som behöver göras och hur det görs. Och eftersom min aktersnurra är av en vanlig modell, är tillgängligheten på reservdelar bra och man får hembeställt de flesta delar på 48 timmar.

Till saken hör att akternsnurran är i aktiv användning, så varje gång jag gör något åt den, behöver jag bli klar med arbetet inom en rimlig tid. Detta hindar mig från att demontera motor allt för mycket, vilket är en bra sak.

Ifall jag hade mera tid och ett bra utrymme för att demontera en aktersnurra, skulle jag antagligen göra det. Vilket, som sagt, förvånar mig själv också. Kanske är detta något som kommer med åldern? Anefter man blir mera medelålders, början man meka och skruva på saker. Tacksamt nog har jag inget garage, för det skulle isf. fyllas snabbt med allehanda manicker att skruva på.

Tror inte heller att beskrivningen på min motorservice kommer att vinna Finlandiapriset, men har ökad förståelse för varför man skulle skriva en sådan.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *