Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

För mycket tavara

17 apr , 2021, 21.33 Markus

 

Finskans ord ”tavara” är ett ypperligt ord. Tavara är både ett neutralt ord som betyder en sak / ett ting men när ordet direkt används på god finlandssvenska får ordet en nyans där det snarare beskriver överflödiga saker. ”Jessus vad där var mycket tavara”, kan man säga.

I dessa tider av hållbarhetstänk och klimatsmarthet inser man hur mycket tavara man har. Och att mängden tavara verkar öka, hur man än försöker vara medveten.

Livet verkar vara en oändlig rad väskor och lådor som flyttas från ett ställe till ett annat. Väskor och lådor som har med jobb, skola, hobbyn, fritidsaktiviteter eller husdjur att göra. För att inte tala om all mat och andra basförnödenheter som bärs fram och tillbaka.

Även om bilen annars inte spelar en central roll i min vardag har jag på sistone noterat hur ofta jag öppnar bakluckan för att lyfta in eller ut något. Jag kom till denna insikt då den nuvarande bilen har en knapp som kan öppna och stänga bakluckan. Att stänga backluckan har på något sätt blivit en aktiv handling och man märker det tydligare än när man slog igen luckan utan att fundera på det dess mera.

Man borde öppna och stänga backluckan mer sällan. Man borde inte heller behöva lasta in och ut saker hela tiden. Eller så borde man föra bort två saker för varje ny sak man hämtar in.

Allt skall ju nuförtiden ha ett snofsigt namn, så man kunde kalla detta 1-2 – metoden; en sak in, två saker ut.

Något att tänka på. Må väl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *