Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Ekofasta: Rocken som spelar roll

27 feb , 2021, 09.56 Markus

 

Jag har en rock och den spelar en roll. Just den rocken har en viktig roll i mitt dagliga liv. Rocken spelar också en viktig roll när man vill motarbeta slit&släng-kulturen.

I veckan kunde vi läsa om en man som håller bok över alla kläder han köper och hur ofta han använder dem. Han kan därmed räkna ut priset på en användningsgång av ett plagg. Hör och häpna, kläder av lite bättre kvalitet håller betydligt fler användingsgånger. Inte helt otippat men det är viktigt att göra skillnad på högt pris och bra kvalité, för de hör inte alltid ihop.

Det värmde hjärtat att läsa att någon annan även har som hobby att räkna ut vad användningsgånger av olika saker kostar. Själv brukar jag även sporta med att räkna ut kostnaden för enskilda bilfärder eller cykelfärder och kan berätta att man inte skall räkna ut den totala kostnaden för en bilfärd (inkl. bilens värdeminskning per dygn) såvida man inte vill bli lite nedslagen. Däremot blir man på bättre humör när man räknar ut kostnaden för enskild cykelfärd, speciellt om man faktorerar in inbesparingar i övriga motionskostnader

Rocken då. Jo, har en rock jag köpt för 5 år sedan på rabatt från importörens outlet. Det ursprungliga priset var flera hundralappar men då den var av gammal modell fick jag den för en dryg hundring. Rocken används till vintercykling, vissa vintersporter och utejobb under det kallare halvåret. En användningsrock för aktiviteter där man svettas. Endast i år har jag redan satt på den över 100 gånger, då jag cyklar till jobbet nästan varje vardag och bara där blir det då två användningsgånger per dag.

Jag kunde på kilometerns noggrannhet rapporter hur många kilometer rocken i år har cyklar, färdskrinnat, spelat utehockey eller skidat terrängskidning, men det är inte relevant. Kan dock säga att det handlar om över 100 timmar, så bara i år har timkostnaden lägat på ca 1€/timmen. Skulle vi räkna per användningsgång skulle det vara avsevärt mindre. Det är ganska bra för ett 5 år gammalt plagg.

Denna rock är inte den jag använder till vardags eller till fest, utan den används just för att kunna röra på sig. Den ser ut som den gör och har varit med om mycket, men är prisvärd så det förslår. Detta skulle inte har varit möjligt om den inte vore av god kvalitet och t.ex dess förmåga att hålla bort fukt inte vore så bra som den är.

Nedan en bild rocken. De röda fläckarna är inte blod utan målfärg. Målade en grej för några år sedan utomhus och de skvätte lite målfärg. Men tanken om att det är blod ger lite cred i utehockeyrinken, så tänker inte försöka få bort det.

Må väl. Och räkna ut vad kostnaden per plagg är. Det är en nyttig excersis.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *