Vardagstro och söndagstvivel

barn,Kontraster,livet,Okategoriserade,Vardag

Full beredskap

19 feb , 2021, 16.42 sandra

 

Vågar nästan inte säga det men lillebror har sin första förkylning. Vi träffar få människor, så det krävdes ingen avancerad smittspårning för att lokalisera förkylningens ursprung. 

Den lilla patienten har ingen feber och är vid relativt gott mod. Hans näsa rinner och ögonen är lite glansiga. Han är lite tröttare än annars.

Vi som är vana vid att en förkylning innebär lång tid på sjukhus, andningshjälp och rädsla för lunginflammation gick in i full beredskap. 

Antagligen får vi åka till sjukhus. Det är säkert corona och han kommer att bli riktigt dålig. Vi kommer att sitta i ett isoleringsrum och han kommer att behöva andningshjälp. Vi blir säkert också sjuka och oförmögna att hjälpa honom.

Rutinerna för vårda en sjuk storebror är självklara för oss. Men u har vi ingen saturationsmätare, inget tilläggssyre, ingen spira och inga inhallationer hemma. Ingenting. Hur gör folk när någon blir snuvig ens?

Vi tog fram loggen och skrev:

Barnets mående

Glansiga ögon, snuva, röda kinder, lite hes kanske? Han är inte blek. Hans kinder är röda och han andas bra. Om man verkligen lyssnar är ljudet lite sämre på utandningen. Han har kortare stubin än annars. Snuvan stör sömnen och ätandet.

*Okej, han fick också en ny tand och en till är på kommande så hälften av symptomen går säkert under det.

Smittspårning

Mycket lätt, den troliga källan har tagit ett negativt coronatest.

Åtgärder

Vi stannar inne och hemma. Ser till att han dricker och följer med hur han mår. Provar feber om han verkar varm. Eftersom det är kallt ute får han sova inne. Vi höjer huvudändan av sängen och om det krävs får han sova i famnen. Sovrutinerna följer orken och inte klockan. Han äter så gott det går men vi prioriterar vätskan. För att se till att luften inte är så torr i rummet hänger vi en fuktig handduk i sovrummet och så ångar vi upp i badrummet om det behövs. Näsfrida, koksalt och värkmedicin används.

För en kort stund var vi tillbaka i full beredskap. Nu är det dag tre och han verkar vara på bättringsvägen. Det går uppenbarligen hemma också. 

Den förvånar mig faktiskt lite, den första förkylningen. 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *