Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

En enkönad historia?

8 feb , 2021, 23.44 simon

 

Ofta får jag fast mig själv med att i min undervisning plocka fram exempel ur världshistorien och märka att alla personer jag nämner är män. Hur jag än försökt vara medveten om hur skev kvinnorepresentationen i historia är, så gör jag gång på gång samma misslyckande. Det skulle småningom vara dags att ändra på den saken. Kvinnornas historia har alltför länge varit sopad under mattan, medvetet eller omedvetet.

På torsdagen 11 februari firas årligen den Internationella dagen för kvinnor och flickor i vetenskap. Det är nu sjätte året dagen uppmärksammas och i år är det kvinnornas arbete för att bekämpa covid-19 som är temat.

Jag minns att jag för några år sedan läste en undersökning om Oscarsbelönade filmer och hur långa de dialoger som involverar kvinnor varit i förhållande till männens dialoger. Resultatet var häpnadsväckande och olustig läsning. Kvinnorna, som mera sällan innehar de väsentliga huvudrollerna som för berättelsen framåt, var i rampljuset en bråkdel av tiden jämfört med sina manliga kolleger.

Inom vetenskapen är det lite likadant. Kvinnorna har t.ex. fått endast 3% av Nobelprisen sedan de började delas ut i början av 1900-talet. Många av de kvinnor som erhållit priset har dessutom fått fredspriset eller litteraturpriset, medan männen oftare har premierats för sin vetenskapliga forskning.

I skolan visar ändå inte flickorna några som helst tecken på att de inte skulle klara sig i naturvetenskapliga ämnen, snarare tvärtom. Vad är det alltså som händer på vägen, varför uppmuntras inte unga kvinnor att helhjärtat satsa på en karriär som kunde belönas med ett Nobelpris i fysik, kemi eller fysiologi?

Tillbaka till historien. Det är visserligen sant att männen genom historien är de som huvudsakligen har innehaft de viktiga positionerna i samhället. Detta beror naturligtvis på kvinnans undertryckta ställning i samhället under olika tidsepoker. Detta faktum är omöjligt att ändra på i efterhand, men man kan medvetet välja att plocka fram undantagen, de framgångsrika kvinnor som kämpat extra hårt i mansdominerande branscher och lyckats.

Vi skall inte underskatta betydelsen av att flickor kan få se upp till rollmodeller som Sanna Marin, Greta Thunberg och Kamala Harris.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *