Vardagstro och söndagstvivel

barn,längtan,Okategoriserade

Längtan

5 feb , 2021, 19.25 sandra

 

På Arenan finns nu serien När storken flyger förbi. Den är verkligen sevärd. Vart femte par i Finland behöver någon slags hjälp i sin barnlängtan. Det finns så många somlängtar och få talar om det.

För oss har det inte varit helt problemfritt att få barn. I vårt fall berodde det inte på svårigheter att bli gravid utan på den svåra genetiska sjukdom vår förstfödda hade. INCL tvingade oss att fatta beslut vi inte ville fatta.

Ibland kan man behöva hjälp

Vi fick hjälp. Det var aldrig självklart. Vi genomgick en IVF-behandling där cellerna analyserades före återinföringen. På så vis minskade risken för den genetiska sjukdomen från 25% till 4%. Jag vet att det finns alla möjliga åsikter om det här.  Men vi valde det alternativ som gav oss minst smärta och ångest. Att någon annan väljer annorlunda förstår jag fullständigt. Det finns inte en tanke jag inte tänkt kring det här. Jag är därför tillfreds med vårt beslut. Minst smärta och ångest. Vårt val, ingen annans val.

Hur kom babyn i din mage frågade min mans fyraåriga syskonbarn. Vi hämtade babyn från en frys i Helsingfors. Det var det snabba svaret. 

I tre år väntade vi på lillebror. Jag såg gravidmagar och barnvagnar överallt. I tre år var jag säker på att jag bara kan få barn som jag sedan tvingas förlora. Men efter en lång längtan, som innehöll frustration, hopplöshet och sorg fick vi lillebror. Om inte lillebror hade varit påväg vet jag inte hur jag skulle ha överlevt dagen storebror lämnade oss. Lillebror som vi inte förlorar till den obarmhärtiga sjukdomen.

.

Ibland räcker hjälpen, ibland inte

Vi har en helt annan situation än de i serien. Men jag känner så mycket för dem och alla andra som längtar. Jag vet hur det är, då det känns som att den egna kroppen inte räcker till. Jag vet hur det är att längta och undra om man bara borde ge upp. Men att den tanken förgör dig.

Till er som längtar. Jag önskar att ni ska orka, att kärleken ska hålla och att ni också får det ni saknar. Även om ni bör veta att ni är tillräckliga som ni är.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *