Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Nytt under solen?

26 jan , 2021, 19.01 Mia Anderssén-Löf

 

En skön sak med Bibeln är att den inrymmer en så bred, mänsklig erfarenhet, att jag aldrig känner mig ensam och utanför i Guds historia. Vad jag än känner, vad jag än är mitt uppe i, har Bibeln något att säga. Det finns igenkänningsfaktor för snart sagt allt mellan himmel och six feet under.

Det finns historier om att acceptera och gå vidare, historier om att kämpa med livet som insats, det finns historier om försoning och dialog. Historier om att få ändra sig, och växa.

Jag vet att allt har sin tid; att Bibeln öppnar sig för en på nya sätt i nya tider, vartefter en växer. Jag undrar i hur många olika dimensioner? Och hur många jag under min livstid kommer att hinna upptäcka?

En sida av Bibeln som inte öppnat sig för mig förrän nu – märkligt nog, kan man tycka – är vemodet, dysterheten. Somliga kapitel är som en grå oktoberdag. Somliga är som ett förtätat högtryck i augusti. Åska, dunder.

Kanske är det normaliserade krisläget, eller kanske bara livets allvar, men jag kan nu se en vila i aspekter av Bibeln jag tidigare brukade sucka över. Exempelvis Predikaren: ”Allt går mot samma mål: allt har kommit av jord, och allt blir jord igen.” Eller Jesaja: ”Vänta inget av människan, denna flyktiga varelse.” Och bönerna med lite sting: ”Res dig, Herre, i din vrede!”

Människor i olika tider, i olika situationer, har levt sina liv inför och med Gud. Människor har bett till Gud i alla möjliga känslolägen och situationer, och han har alltid varit där. Lyssnat och sagt: ”Jag är med dig.”

Jag undrar om det är möjligt att överraska Gud. Att be en bön med en nyans som ingen i historien gjort tidigare. Det tror jag nog. Fast jag kommer inte på något, på rak arm. Det mesta har sin parallell i Bibeln eller i den kristna erfarenhetsvärlden, som den nedtecknats i otaliga hyllmeter. Men kanske, om jag bad något som är väldigt typiskt mig, just så, som jag brukar formulera mig. Just jag har ju ändå inte funnits förut.

Sen ska det blir roligt att höra om jag lyckades.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *