Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Året då problemen tydligen skall lösas

2 jan , 2021, 20.23 Markus

 

Nu har ”nästa år” börjat. Detta är året då många problem kommer magiskt att lösas. Gäller både större problem såsom pandemin och mindre problem såsom dåligt urval av kombucha i närbutikens dryckeshylla.

Om jag vore allsmäktig, skulle jag som första handling förbjuda uttrycken ”vi tittar på det imorgon” och ”det kommer att lösas nästa år”. Dessa båda betyder samma sak: ”vi vet inte hur vi skall lösa problemet och vi vet ej heller när vi vet hur det skall lösas”. Men det är svårt att medge, så man väljer att tala i eufemismer.

Nu är jag fullt medveten om att ett antal pandemivaccin redan blivit klara och de lär ska skydda mot den nuvarande versionen av viruset. Men orsaken till att vaccinen blev färdiga var att någon sade att detta skall vi ta i tu med på en gång. Inte i morgon eller nästa år. Sedan gjorde de upp en plan på hur det skall lösas och löste det.

Orsaken till varför jag orkar ånga på om detta med ”nästa år” och ”i morgon” är att kring dessa tider borde mången börja leva upp till de löften de gjort om saker de skall göra ”nästa år”, då året precis börjat. Och antagligen ändå inte gör det. Enligt uttrycket är roten till all visdom att man erkänner fakta (tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku). Till exempel är det inte särskilt sannolikt att man kan göra en total livsstilsrenovering i början av januari, om man inte klarat av att börja med den i oktober.

Mitt syfte är inte att vara elak. Men kan av erfarenhet berätta att förändring sällan är bundet till arbiträra kalenderbyten utan snarare till att man tar i tu med förändringen genast det behövs. Det finns säkert de som gjort stora livsförändringar med start andra januari (för den första januari är man ännu bakis från nyårsfirandet), men känner inte så många.

I dag, alltså andra januari, har man den unika möjligheten att man samtidigt man börja med förändringen ”nästa år” och ”i dag”. En fin dag alltså.

Må väl. Och ifall du tänkt göra någon förändring, börja i dag. Inte i morgon.

Eftersom det för ovanligheten skull kommit lite snö på sydkusten bifogar jag en bild på snöängeltillverkning.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *