Vardagstro och söndagstvivel
En vit byggnad och en tegelbyggnad.

Okategoriserade

Hatkärleken till småstaden

8 Nov , 2020, 14.20 louise

 

Har ni sett Jeppis suger? Om inte, se den! Den finns på Arenan.

Jeppis suger är en film inte bara för de som kommer från Jeppis och har flyttat bort, utan för alla som kommer från en småstad. Liknande tendenser finns nog överallt. Dels fördomarna och förväntningar som (ofrivilligt) placeras på en, men även närheten till familjen, till det bekanta och trygga.

Jag tänker ibland på hur mitt liv hade sett ut om jag inte lämnat min småstad. Om jag inte hade flyttat till Vasa när jag var 16 för att gå i gymnasium. Om jag inte hade flyttat till London efter studenten för att jobba i ett café. Om jag inte hade flyttat till Helsingfors för att studera och sedan börja jobba.

Ett annat scenario hade kunnat vara det här:

Jakobstads gymnasium, mellanår för att jobba och spara pengar, studier i grafisk design på Novia i Jakobstad. Jobb hos nån av de lokala marknadsföringsföretagen. Gift, ett barn nu, ett senare. Hus på landet (men nära in till stan).

Det hade säkert också varit bra.

Jag vill ju tro att man kan vara lycklig på olika ställen och i olika förutsättningar. Att även jag hade kunnat vara lycklig där. I Jakobstad.

Samtidigt är det skönt att på avstånd kunna drömma om mitt Jeppis. Längta till resorna ”hem”. Fantisera om kanelbullarna från Skorpan och 4 euros ölen på Netti. Familjen, vännerna och allt som finns kvar – som känns tryggt och bekant.

Men just nu är det inte det jag vill. Kanske nån gång, men inte nu. Nu vill jag göra sånt som jag älskar. Skriva, sjunga, läsa. Och så kände jag för att starta en Youtubekanal. Så det gjorde jag.

Och min första video tillägnar jag Jeppis. För Jeppis suger:

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *