Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Pappa eller annan viktig person

7 Nov , 2020, 21.28 Markus

 

Det är imorgon fars dag, som för övrigt skrivs som två separata ord.

I veckan bjöds vi till skolan för en koronasäker utomhusvistelse tillsammans med barnen. Tillställningen var för ”pappa eller annan viktig person”. Nu är jag fullt medveten om att många barn inte har en pappa eller att de har en pappa som inte vill/kan träffas, men på något sätt störde jag mej på tillställningens namn. Att pappan är likställd med någon annan person, må än vara viktig.

Som sagt, det är väl ett privilegium att jag ens kan känna mig lite stött av rubriceringen och att det finns många barn som inte har möjlighet att ta med pappa till skolan för att fira fars dag. Och att detta nu inte handlar om pappan utan barnet.

Men jag kan inte släppa tanken om att detta faktiskt är fars dag. Kanske borde fars dag och mors dag då avskaffas och man skulle ha två stycken ”viktiga persons dagar”, en på våren och en på hösten. Eller kanske bara en ”viktig persons dag” per år, för många har bara en viktig person.

Missförstå mig rätt, mitt syfte är inte att förlöjliga människor (och särskilt barn) i en svår eller ickenormativ situation, men nu råkar jag vara mina barns pappa och är ganska stolt över det. Jag använder en betydligt del av min vakna tid till att främja deras välbefinnande på alla tänkbara sätt. Då upplever jag att en gång per år kunde jag vara lite stolt över det.

Detta gör mig eventuellt till en insensitiv CIS-gubbe och det finns god chans att jag så småningom glider över till den sidan. Men just på fars dag är detta tydligen en känslig sak för mej. Vilket var något av en överraskning för mig också. Allt lär man sig när man lever.

Må väl. Och ha en trevlig fars dag. På bilden nedan två fäder. En har lite buskigare ögonbryn än den andra, men låt det vara osagt vem har buskigare.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *