Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Far är rar

6 Nov , 2020, 19.58 monica

 
En uppslagen anteckningsbok, toan text, och en blyertspenna.
Bild: Ted Minnion på Unsplash

För många år sedan förklarade en av döttrarna att hon inte tänkte lära sig läsa. Vad är det för idé, sade hon förtrytsamt, när man bara får läsa saker som ”Far är rar” eller ”mor ser en sik”?

En helt motiverad fråga insåg jag efter att ha inhämtat att terminens stilistiska höjdpunkt var ”Far har en apelsin”. Vilken 8-åring känner spänningen dallra i maggropen inför sådana alster?

Just nu skulle jag ändå med glädje läsa ett helt linjerat häfte med sådana påståenden! Inga valprognosen från USA, inga uttalanden om coronans offer och lavinartade framfart och ännu mindre nyheter på mikroplanet om närståendes sorger och bekymmer. Endast lugnande utsagor som ”Eva ser en sol” och ”Mor ror”.

Nåja, dottern lärde sig läsa och gick vidare till mer spännande texter för att med tiden bli en bokslukare av oanade mått. Far är också i verkligheten fortfarande rar. Och bara jag får vila från nyhetssändningarna några dagar repar jag mig säkert också. Men några enkla meningar, inte längre än att de kunde broderas på en duk av våffetyg, tar jag med mig: ”Gud är god” och ”Allt är nåd”.

Med dem i mitt minnes blåa häfte orkar jag också med nyheternas kantiga meningar.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *