Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Påven

24 okt , 2020, 09.20 Markus

 

Den nuvarande påven är en rolig gubbe. Han är en tämligen klarsynt och i denna värld förankrad person. Vilket är en önskvärd egenskap i Guds främste talman på Jorden.

Han har uttalat sig klokt om bl.a klimatförändringen och samkönade äktenskap. Vilket brukar leda till att många får göra mentalakrobati för att få hans budskap att passa in i sin egen världsbild. Vilket i sin tur är hälsosamt.

Jag har många gånger undrat om gubbarna som valde honom till påve visste vad de gjorde? Visste de att det fick en lite mer modernt tänkande ny chef eller var det ett misstag i arbetet?

Nu vore de ju lite komiskt om detta är ett misstag i jobbet? Att de trodde sig välja en likadan gubbe som de tidigare gubbarna, och nu inser det med stigade oro att han är olika. Och att de vet att han sitter för livstid och att hans uttalanden blir gradvis mera ”modiga” (i brist på bättre uttryck).

Hur som haver, det är ju lite konstigt att påven mitt i allt blivit en liberal och framåtseende röst bland kakofonin av bakåtsträvande världsledargubbar.

Fint så. Kanske påven har börjat jaga bort månglarna ur templet? Nu kan då envar byta ut order ”månglare” till något som passar in i deras världsbild.

Må väl. Och njut av höstvädret.

Läs också

2 kommentarer

  1. Tuomas Anttila skriver:

    Påven har sagt samma sak om samkönade partnerskap (obs. inte äktenskap som det står i bloggtexten)redan när han var biskop, så månne inte de visste vem de valde. Men han har inte ändrat undervisningen om äktenskapet mellan man och kvinna som det uttrycks i katolska kyrkans katekes. Det hör till bra ekumenik att framställa andra kyrkors ståndpunkt på ett sätt som de själva kan känna igen. De spekulativa frågorna är okunniga eller på sin höjd orespektfulla sätt att driva skribentens egen agenda.

  2. Sara Torvalds skriver:

    Jag läste Markus’ inlägg precis som det var skrivet: Påven ”har uttalat sig klokt om bl.a klimatförändringen och samkönade äktenskap” och hann precis tänka att det var oväntat att Markus, liksom påven och den övriga katolska kyrkan, anser att äktenskapet är ett sakrament som kan ingås mellan en man och en kvinna, inte ett samkönat par. Men sen insåg jag att Markus inte alls menade det han skrev, utan något helt annat. Och tycker som Tuomas Anttila att det vore bra att kunna känna igen sin kyrka i det andra skriver om den. Missen med att förväxla ordet äktenskap med ordet partnerskap kanske smittade från Svenska YLE (vilket jag har kommenterat i ett blogginlägg på https://www.katolinen.net/min-faders-hus/20201022), men svagt är det ändå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *