Vardagstro och söndagstvivel

Pride

Love is love

8 sep , 2020, 11.04 Susanna

 

Glad Pridevecka!

Jag är glad att se regnbågens alla färger pryda denna vecka, trots att det stora C:et ställde till det i år. Som studiehandledare har jag gjort ett löfte till mig själv att sätta upp en regnbåge i mitt arbetsrum. Det är en liten handling som visar på ett säkert rum för hbtqi-personer alla dagar om året.

Prideveckan känns alltid lite bitterljuv. Det är en fin vecka som många med glädje firar. Det med all rätt! Många får fira att man har möjligheten att leva och finnas till på ett sätt som inte varit självklart särskilt länge och som inte är självklart överallt i världen. Trots firandet är det samtidigt en tydlig påminnelse om att vi inte har ett jämlikt samhälle. Jag som lever i ett heterosexuellt förhållande där vi båda är cispersoner får aldrig mitt förhållande ifrågasatt. Vi kan till exempel planera just det bröllop vi vill för tillfället. Alla dörrar är öppna och vi behöver inte vara oroliga för att de skulle stängas.

Jag tänker ofta på dessa öppna dörrar. Vi har privilegiet att välja typ av vigsel. Vi behöver inte förklara oss då vi besöker potentiella bröllopslokaler. Det finns ingen rädsla för att ha att göra med någon som inte accepterar vår kärlek. Vi behöver inte komma ut för okända människor om och om igen. Vi passar in i alla normer och personer antar automatiskt att vi är ett par. Det är ett stort privilegium som fler behöver vara medvetna om! Du behöver inte känna en skam över att ditt privilegium finns, absolut inte. Istället behöver du se över hur du bemöter andra som inte delar ditt privilegium och hur du kan göra vardagen lättare för dessa personer.

Oberoende sexuell läggning eller könstillhörighet hoppas jag att just du har en fin Pridevecka! Njut av kärleken. Se över dina privilegier. Fundera på hur just du bemöter andra i vardagen. Slutligen, kom ihåg att köpa dina prideflaggor från butiker som stöder hbtqi-rörelsen alla dagar om året, inte bara när det är trendigt!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *