Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Förmågan att tala sanning

3 aug , 2020, 11.33 Markus

 Stötte på en artikel i tidningen Forbes. Den handlade om att många av de länder som klarat sig bäst under första vågen av koronaepidemin har ledare av kvinnligt kön.

Artikeln är kanske inte så djuplodande, men den lyfter fram vissa aspekter som jag upplevde som informativa. Den stora grejen tycks vara att dessa ledare talar rakt ut och talar sanning – utan att försöka blanda in sitt ego eller andra intressen.

Nu är det ju lite konstigt, och samtidigt sorligt, att man måste lyfta fram förmågan att tala sanning som en särskild egenskap, men tydligen är det nu så. Kanske är det to.m. så, att dessa ledare inte blivit valda främst via kopplingar till starka ekonomiska intressen, utan haft en bred väljarkår där t.ex vissa delar av näringslivet inte varit en avgörande financiär. Vilket alltså är en bra sak. I Finland har gjordes många svåra beslut gällande koronarestriktioner fast det fanns en uppenbar risk för att näringslivet skulle lida. Dock måste man komma ihåg att ifall dessa åtgärder inte tagits, kunde det har blivit betydligt värre för ekonomin, men det fanns inte många som vågade säga det högt på våren.

En annan intressant infallsvinkel till detta ledarskap är att ledarskapet är en spegelbild av landet. Att endast vissa länder har en befolkning som kan/vill välja dessa personer till ledare. Och att länder som är tillräckligt progressiva för att välja (unga) kvinnliga ledare annars också är kapabla till rationellt tänkande i högre utstreckning än länder där ledaren alltid är en +60-årig gubbe. Intressant tanke.

Ifall det är så, att länder som väljer unga kvinnliga ledare är kapabla till (bättre) rationellt tänkande och inte styrs av en liten elit som financierar valen, är det ju då tur att man bor i Finland.

Må väl. Och hosta inte på andra. Och ifall ni reser utomlands, glöm ej att vara 14 dagar i karantänsliknande förhållanden (fast de inte säger det åt dej på flygfältet). Det är inte ännu heller förbjudet att använda sunt förnuft.Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *