Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

En katts försvarstal

10 jul , 2020, 15.14 monica

 

Efter att Monica förra veckan kommenterade samlevnaden mellan katt och människa, önskar hennes katter förtydliga de enkla regler de följer för att göra tillvaron behaglig för alla inblandade.

Den viktigaste regeln är att aldrig tillåta stängda dörrar! Ingenting får komma mellan en människa och hennes katter. Dörrar öppnas enkelt om en står på bakbenen och boxar med framtassarna på handtaget. Det är inte nödvändigt att gå in genom den dörr som då öppnas.

Särskilt gäller det om en har begärt att ytterdörren skall öppnas. Då är det en ren säkerhetsfråga att stanna på tröskeln och meditera en stund över relevanta frågor. Särskilt vid regn, storm, myggsvärmar eller snöyra bör en tänka länge på om det är lönt att alls gå ut. Observera att väderförhållandena kan ha förändrats en kort stund senare och att Monica då kan övertalas att komma på nytt.

Stolar och mattor: Om en måste kräkas, är det alltid bäst att göra det på en stol där Monica har lätt att hitta hårbollen. Om stolar inte finns att tillgå, duger också mattor, i första hand handknutna sådana. Om mattor saknas, kan i nödfall golvet under matbordet fungera som ersättande yta. Där hittar Monica lätt hårbollarna, särskilt eftersom hon ofta går barfota.

Social närvaro: Om den ena människan i huset håller på med något medan den andra inte gör något intressant stannar en givetvis hos den som arbetar. Vi katter är hjälpsamma och sociala varelser.

Vid matbordet har en goda möjligheter att komma åt godsaker om en ligger i människans famn med huvudet på ena framtassen och den andra tassen försynt strax bredvid tallrikskanten. Människor mår inte bra av smörklickar, stekt kött eller smörgåspålägg.

Om Monica ligger på soffan och läser kan en krypa in mellan ögonen och tidningen/boken, under förutsättning att det inte går att lägga sig tvärs över tidningen. Det anstränger armar och händer att läsa i liggande ställning, och vi katter arbetar samvetsgrant för våra människors hälsa.

Då Monica jobbar på datorn kan en hoppa upp på skrivbordet, leka med musen (därför heter det mus, ju), slå med tassen mot skärmen, trampa av och an över tangentbordet eller helt enkelt lägga sig över människans arm för att hjälpa henne att ta en paus i det stressande arbetet

Om natten sover vi våra människor, så att de inte behöver oroa sig för var vi är. Monica har nämligen en vana att grubbla och för att hjälpa henne att träna bort onödig oro kan en ibland gömma sig i skåp eller lådor för att komma fram några timmar senare. Att sedan fylla alla skåp som tömts på sitt innehåll igen kan bli en gemenskapsbyggande lek typ ”gömma nyckeln”.

Allt är inte vila. En katt får inte glömma att ge sin människa balansträning genom att så ofta som möjligt hoppa ut precis framför Monicas fötter, särskilt i trappor, då hon bär på nånting, då hon är sömndrucken eller då det är mörkt. Här har vi svarta katter en tydlig fördel och Monica har gjort goda framsteg.

Badrum: Människor talar ofta om hur de längtar till naturen. Gläd Monica genom att alltid gräva kattsanden ur lådan, så att hon får känna sanden mellan tårna. Följ också alltid med gäster in på toaletten eller i badrummet. Ingenting krävs utöver det att en sitter där med en intresserat iakttagande uppsyn. Om gästen sitter ned, kan en dock hoppa upp för att värma ev. bar hud. I det fallet är kraftigt klogrepp att rekommendera för att hindra oväntade rörelser.

Både då det gäller husfolket och gäster är det viktigt att ge dem möjlighet till närhet: en kan hoppa upp i deras famn, slicka dem på nosen (särskilt omtyckt strax efter att en har sett till sin personliga hygien) eller vända helt om och visa dem svansroten. En vältränad matte vet att vi katter bara visar baken som ett sätt att visa uppskattning.

Med dessa enkla rader vill vi på alla fyrfotingars vägnar påpeka att det alltid finns lika många sätt att se på tillvaron som det finns nosar här i världen.

, ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *