Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Allt kommer att bli bra

3 apr , 2020, 16.43 monica

 

Du kanske tycker det låter naivt. Om det är så blir du knappast övertygad om motsatsen då jag säger att just de fem orden är något av ett mantra för en religiös mystiker i senmedeltidens England. Men när jag berättar att Julian, som hon kallade sig, levde i en tid då en pandemi hade utplånat var tredje människa i Europa förstår du kanske varför hon finns i mina tankar.

Om Julians liv vet vi ingenting, fram till dess hon kom till katedralen i Norwich där hon skulle bli bofast. Det som gör hennes namn hågkommet ännu efter mer än 500 år är att hon i en serie syner fick ett tydligt budskap från Gud. Innehållet i budskapet var att Gud inte sänder svårigheter som straff ens för de allra värsta brott. Tvärtom, mänskan trasslar själv till det för sig genom sin vana att handla först och tänka sist. Gud vill ingenting hellre än att hjälpa mänskligheten på fötter och hjälpa oss att finna lösningen på våra problem.

Just nu, när klimatet står på huvudet och pandemin sveper inte bara över Europa utan över hela världen, behöver jag Julian. Marken gungar under fötterna. Då känns det gott att låta sig tröstas av en som levt genom det värsta och ännu vågar tro på att allt löser sig till sist.

Med Julian i tankarna vill jag leva genom Stilla veckan för att på påsksöndagen minnas att det tomma korset är symbolen för att kaos och lidande inte får det sista ordet vare sig i min eller mänsklighetens historia.

Och ja, en sak till vet vi om Julians liv: hon hade en katt. Kanske det var en orsak till att hon var så säker på att godheten finns …

Se på katten så förstår du Julians tillit till godheten!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *