Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Bingo-orden

6 mar , 2020, 16.13 monica

 

En studiekamrat till mig lanserade en gång begreppet ”bingo-ord” för att beskriva vissa speciella uttryck som måste användas för att våra föreläsare skulle godkänna inlämnade arbeten. På den tiden gällde det teologiska uttryck eller metodbeskrivningar, men med åren har jag insett att fenomenet består även om orden i sig växlar.

Varje sammanhang har sina egna uttryck, som signalerar tillhörighet eller åtminstone politisk korrekthet. I veckan satt jag med vid ett möte som ur flera hundra ansökningar skulle sålla fram de behjärtansvärda projekt som skulle belönas med ett kännbart bidrag till verksamheten. Det var i det närmaste komiskt att se hur den ena projektplanen efter den andra önskade stöda utsatta barn och ungdomar på de mest uppfinningsrika sätt. I mängden av handlingar fanns det ändå tydliga indikationer på vilka aktörer som på riktigt hade kapacitet och möjligheter att nå fram med sin verksamhet och vilka som litade på att användningen av rätt mantra skulle ge klirr i kassan.

I min egen arbetsmiljö saknar vi inte heller markörer, uppenbara eller subtila, på vad som är det rätta sättet att tänka eller tala. Jag minns t.ex den äldre damen som under några av mina tidigaste år som präst varje söndag räknade hur många gånger jag sade namnet Jesus i predikan. Var jag för sparsam med att nämna Frälsaren fick jag mig en uppsträckning vid ytterdörren till kyrkan.

Kyrkiskan, eller de bibliska uttrycken, har en benägenhet att stänga ute dem som inte känner igen begreppen – precis som läkardiagnoser eller bilbesiktningsprotokoll. Specialister behöver naturligtvis exakta termer, men ibland tappas ordens betydelse bort uttryckens mångfald.

I dessa tider av virusrädsla och handtvättsmani har du kanske tid till en tankelek som kan upprepas vid varje tvättställspaus: tänk ut två av dina egna mest använda bingo-ord och försök översätta dem till begrepp som din egen mormor hade kunnat förstå. Jag lovar att du efter några veckors handtvättande kommer att ha ett språk som inte bara är fullt begripligt utan också mer övertygande än alla bingo-ord i världen!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *